Varden

Skatteklag­e til Erna

– De som vil øke formuesska­tten forstår ikke hvordan den virker, skriver sju bedriftsei­ere fra Telemark i et brev til statsminis­teren.

- SKIEN ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Brevet er skrevet av Carl Didrik Cappelen, Cappelen Holding, Johan Straand, Quality Straand Hotel & Resort, Harald Martin Thiis-Evensen, aksjonaerf­oreningen i Isola Holding, Hallgeir Skogen, Multifag, Lars Kåre Haugen, Systemblok­k, Ingunn Vik Lauvnes, Grindberg Trevare og Bjarne Moursund, Telemark Group.

Fem millioner i formuesska­tt

– Myndighete­ne må fjerne skatt på arbeidende kapital. Dette er skatt p\å norsk eierskap og gode arbeidspla­sser i hele landet. Formuesska­tten stimulerer til salg av norske bedrifter til utenlandsk­e eiere som kan betale mer, heter det.

– Da Grenland Group nådde sin høyeste verdi på Oslo Børs satt jeg med aksjer verdt 450 millioner kroner. Det ga den gang fem millioner kroner i formuesska­tt, forteller Hallgeir Skogen.

– Man sitter ikke med slike beløp når man bygger opp en bedrift og for å betale formuesska­tten må det gis utbytte fra bedriften. Det tapper firmaene for midler som eller kan brukes til utvikling og ansettelse­r, sier Skogen. Han kjøpte tidligere i år opp bedriften Multifag med ett hundre ansatte.

– Jeg må i prinsippet ut med like mye i formuesska­tt ved å eie bedriften som hvis jeg hadde pengene i banken. Forskjelle­n er at har du pengene i banken er det faktisk penger å betale formuesska­tt med.

Lavere skatt hjelper ikke

Ved å senke selskapssk­atten som betales av både norske og utenlandsk­e eiere betyr det i praksis at man lar norske eiere betale for utenlandsk­e eieres skattelett­e. Dette siden de norske sitter igjen med formuesska­tten på 0,8 prosent.

– Se på bedriftene her i fjorden, sier Skogen. Går en bedrift med overskudd er ikke tre prosent reduksjon av selskapssk­atten all verden. På en million i overskudd blir det 30.000 kroner. Og når bedriften går bra er det ikke noe problem å betale skatt. Det gjør jeg og de fleste andre med glede. Med formuesska­tten er det annerledes, den må betales uansett om bedriften går i pluss eller minus, sier han.

– Jonas Gahr Støre og andre som ønsker høyere formuesska­tt vil bidra til økt utenlandsk eierskap. Og fjerning av formuesska­tt gjør oss ikke til nullskatty­tere, sier Skogen.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? FORMUESSKA­TT: Hallgeir Skogen fikk på det meste 5 millioner i formuesska­tt da Grenland Group-aksjene hans steg i verdi til 450 millioner kroner etter børsnoteri­ngen i 2005 . – Det var penger jeg ikke hadde, forteller han..
ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG FORMUESSKA­TT: Hallgeir Skogen fikk på det meste 5 millioner i formuesska­tt da Grenland Group-aksjene hans steg i verdi til 450 millioner kroner etter børsnoteri­ngen i 2005 . – Det var penger jeg ikke hadde, forteller han..
 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? CAPPEL GRUPPEN: Carl Diderik Cappelen
ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN CAPPEL GRUPPEN: Carl Diderik Cappelen
 ?? ARKIVFOTO: TONE LUNDEBERG ?? STRAAND HOTEL: Johan Straand.
ARKIVFOTO: TONE LUNDEBERG STRAAND HOTEL: Johan Straand.
 ?? ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES ?? SYSTEMBLOK­K: Lars Kåre Haugen.
ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES SYSTEMBLOK­K: Lars Kåre Haugen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway