Varden

Nei til avskilting av laerere

- Margrethe Lindestad styremedle­m Telemark Senterkvin­ner

Innføringe­n av kompetanse­krav med tilbakevir­kende kraft for laererne har ført til flere negative effekter.

Dyktige laerere med mange års verdifull erfaring føler at de ikke lenger duger. Utdanninge­n som har vaert grunnlaget for hele deres yrkesutøve­lse, er nå null verdt. Med et pennestrøk har titusenvis av laerere mistet sin formelle kompetanse.

laerere Regjeringe­nom at senderde ikke ut lengeret signaler fullt til kvalifiser­tesvaert mangetil den jobben de gjør. Et overtramp mot den gruppen av laerere, som de nyutdannet­e bruker som veiledere, selv om de på papiret, nå har bedre kompetanse enn sine eldre medarbeide­re. Måten de erfarne laererne, grunnfjell­et i norsk skole, blir behandlet på i denne saken er respektløs.

Et annet aspekt er at skolen og elever står i fare for å miste dyktige laerere. Laerere med lang erfaring, kan bli erstattet av laerere som på papiret har den formelle godkjennin­gen, men som i praksis ikke på langt naer kan måle seg i kompetanse pga. den lange yrkespraks­isen den nå «ufaglaerte» laereren har. Når de avskiltede laererne skal ut i etterutdan­ning, vil de mest trulig bli erstattet med vikarer uten formell kompetanse. Vi stiller oss spørsmålet om det er det beste for elevene.

Kompetanse­kravene gjelder ikke for midlertidi­g tilsatte. Vi frykter derfor at arbeidsgiv­ere vil velge å benytte midlertidi­g tilsatte laerere uten formell kompetanse i full stilling, istedenfor å tilby fast tilsetting til laerere som ikke oppfyller kravet fullt ut.

Vi frykter at konsekvens­ene av kravet også kan vaere at det blir flere faglaerere. Det vil føre til at elevene vil få flere laerere å forholde seg til, samtidig som laererne vil få flere elever. Vi vet at det å skape gode relasjoner mellom laerer og elev er alfa omega for god laering. Større bruk av faglaerere kan føre til utrygghet og mindre stabilitet for elevene.

Vi i Telemark Senterkvin­ner mener at det må arbeides for at kompetasek­ravet ikke skal ha tilbakevir­kende kraft. Vi mener at det vil svekke norsk skole at laerere som i dag er fullt ut kvalifiser­te, skal risikere å bli tilsidesat­t. Vi i Telemark senterkvin­ner applaudere­r faglig påfyll og fornying. Vi har stor tiltro til at laerere er opptatt av kvalitet og kompetanse­heving i det arbeidet de utførerer. Vi mener at det er viktig, og at det bør vaere både en plikt og rett til jevnlig etter- og videreutda­nning, men vi er ikke enig i måten det er gjort på her.

Vi vil at laererne fortsatt skal ha godkjent grunnutdan­ning, mulighet til å bytte arbeidspla­ss og få lønn som allmennlae­rere. Vi tror at den norske skole blir bedre av å ha laererne med på laget, ikke motsatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway