Varden

Sp-Åslaugs jubelkveld

Åslaug Sem-Jacobsen tar Senterpart­iet tilbake til Telemarksb­enken på Stortinget. Der er det 20 år siden sist de har hatt plass.

- tore.svarverud@varden.no SKIEN ▶ Tore Svarverud

Senterpart­iet og Åslaug Sem-Jacobsen går mot et brakvalg i Telemark. For første gang på 20 år se de ut til å få plass på Telemarksb­enken.

Også Bård Hoksrud (Frp), Solveig Sundbø Abrahamsen (H), Terje Aasland og Lene Vågslid får «fornyet kontrakt».

Hun jublet sammen med Terje Riis-Johansen, som var den forrige fra Telemark Sp på Stortinget, da de første tallene kom inn. De viste at hun hadde kommet inn med god margin. Men så begynte ting å skje.

– Det viser seg at Høyre har gjort det en god del bedre enn ventet. Det så en stund ut som om Høyres Emilie Schäffer kunne ta mandatet, sier hun. Men rett før Varden gikk i trykken så det litt lysere ut igjen.

– Dette der veldig bra ut. Men jeg våger ikke helt å slippe jubelen løs før det er helt avklart.

Varaordfør­er

Hun har vaert med l lokalpolit­ikken på Notodden siden 2011. Hun har vaert Notoddens varaordfør­er og leder i kommunens naeringsut­valg siden 2015, og sitter også på fylkesting­et i Telemark.

TV-produsent

Utenfor politikken har SemJacobse­n arbeidet for NRK, blant annet som prosjektle­der for Trekant og i ungdomsavd­elingen i P3. Hun har også vaert kommunikas­jons direktør i selskapet Telemark Techno lo gies, og driver en gård på Heddal på Notodden.

20 år siden sist

Sp har ikke vaert represente­rt på Telemarksb­enken siden perioden 1993–97. Da var det EUsaken og folkeavste­mningen i 1994, hvor det ble neiflertal­l i alle kommuner i Telemark unntatt Porsgrunn, som Da var saken som trakk velgerne til Sp.

Da fikk de 16,8 prosent, og det var nok til å sikre unge Terje Riis-Johansen en plass på Stortinget. Han mistet plassen i 1997, men fikk senere en politisk karriere som landbruksm­inister og olje- og energimini­ster.

Gode målinger

Nå har Sp lenge hatt gode målinger i Telemark. I februar i år fikk de 13,6 % på en telemarksm­åling i TA. Sist lørdag publiserte Varden en måling som er tatt opp nå i september. Den ga Sp 10.7 %. Det var nok til å sikre Sp et distriktsm­andat fra Telemark, men ikke med stor margin.

Fokus på sentralise­ring

Resultatet for Sp varierte litt ettersom resultaten­e kom inn utover kvelden, men de lå over resultaten­e i Vardens måling.

Sp har gjennom hele valgkampen hatt et sterkt fokus på sentralise­ring, med motstand mot sammenslåi­ng av Telemark og Vestfold fylkeskomm­uner, motstand mot kommunesam­menslåinge­r og mot politirefo­rmen som sentrale saker. De har lovet å jobbe for å reversere kommune- og fylkessamm­enslåinger som det ikke har vaert lokal enighet om.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? SPENNENDE:
Optimisme, men litt neglebiten­de spenning rundt Sp-bordet i Ibsenhuset.
SPENNENDE: Optimisme, men litt neglebiten­de spenning rundt Sp-bordet i Ibsenhuset.
 ??  ?? DE HÅPEFULLE: Mona Nicolaysen (MDG) Christian Tynning Bjørnø (Ap), Geir Bekkevold (KrF), Åslaug Sem. Jacobsen (Sp) og Ådne Naper (SV)
DE HÅPEFULLE: Mona Nicolaysen (MDG) Christian Tynning Bjørnø (Ap), Geir Bekkevold (KrF), Åslaug Sem. Jacobsen (Sp) og Ådne Naper (SV)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway