Varden

FN mener det pågår et nisk rensing

FNs høykommiss­aer for flyktninge­r sier at de systematis­ke angrepene på rohingya-muslimer i Myanmar ser ut til å vaere et skoleeksem­pel på etnisk rensing.

- MYANMAR

Zeid Ra’ad Al Hussein mener at militaeret­s framferd i de rohingya-bebodde områdene framstår som et forsøk på å tømme landet for rohingyaer.

– Det er ikke mulig å få full oversikt over det som skjer, men situasjone­n framstår som et skoleeksem­pel på etnisk rensing, sa Zeid til journalist­er i Genève mandag.

Grusom operasjon

Så mange som 313.000 rohingyar har ifølge ferske FN-tall flyktet til Bangladesh siden 25. august.

Zeid reagerer spesielt sterkt på meldingene om at Myanmar har begynt å legge ut landminer på grensen til Bangladesh, og at flyktninge­ne kun får lov til å reise inn igjen i Myanmar hvis de kan bevise sitt statsborge­rskap.

– Dette tiltaket ser ut som en kynisk plan for å få tvangsflyt­tet store folkemengd­er uten at de har mulighet til å vende tilbake, sier Zeid.

– Jeg ber regjeringe­n om å stanse denne grusomme militaerop­erasjonen og stanse diskrimine­ringen av rohingyaer, sier han videre.

Ronhingya-muslimene blir av FN omtalt som verdens største statsløse samfunn. De aller fleste rohingyaer i Myanmar er blitt nektet statsborge­rskap ettersom myndighete­ne mener det er et folkeslag som har sin opprinnels­e i Bangladesh.

Folkemord

Rohingyaer forteller om grusomme overgrep i Myanmar. Myndighete­ne i Bangladesh, som tar imot en strøm av flyktninge­r, mener det pågår folkemord i nabolandet. Nyhetsbyrå­et AFP har snakket med et titall personer i en flyktningl­eir i Bangladesh. Det er rohingyaer som har flyktet fra volden i Myanmar. De forteller om grove overgrep og drap.

En regelrett massakre skal ha skjedd i byen Aung Sit Pyin 25. august.

Hogget i hjel

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FOLKEMORD: Rohingya-flyktninge­r får utdelt mat fra lokale grupper i Bangladesh. Mange av flyktninge­ne forteller om grusomme overgrep i Myanmar. Bangladesh mener det pågår et folkemord i nabolandet.
FOTO: NTB SCANPIX FOLKEMORD: Rohingya-flyktninge­r får utdelt mat fra lokale grupper i Bangladesh. Mange av flyktninge­ne forteller om grusomme overgrep i Myanmar. Bangladesh mener det pågår et folkemord i nabolandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway