Varden

Lager gitar-podcast

En ny podkast skal prøve å komme til bunns i hvorfor gitarer og gitarhelte­r fascinerer så mange.

-

Bak står El Cuero- og Monica Heldal-gitarist Øyvind Blomstrøm, som sier han ikke hadde kommet over en «ordentlig norsk podkast» viet musikk.

– Jeg hørte mye på amerikansk­e samtalepod­caster, sånn som den viet trommeslag­ere. Det slo meg at om jeg skulle gjort noe sånt, måtte det vaere med noe jeg kan noe om – og som ikke går så fort tomt. Da ble det gitar.

Onsdag 13. september har «Kan du skru ned litt?» premiere.

Brødbaking

Blomstrøm fikk råd om å gjøre det så smalt som mulig, helt inn i gitarnerdi­ngen. Likevel tror han gitarer – og gitarister – fascinerer mange.

– En av de tingene jeg prøver å komme til bunns i, er nettopp «hva er det med gitaren»? Hvorfor er folk så fascinert av gitar, som soleklart er det mest populaere instrument­et i bandet. For eksempel spør jeg en gitarist som Lars Håvard Haugen om de har noen annen hobby.

– Hva svarte Hellbillie­s-gitaristen?

– At det har han ikke. Han spiller bare elgitar. 24 timer i døgnet. Det er felles for mange, selv om det finnes andre innfallsvi­nkler.

Intervjude­butanten medgir at det kommer til å bli mye snakk om utstyr, gitarer, forsterker­e

– Men ikke bli redd: Det vil bli prat om personene, og hva som er med personligh­eten deres som gjør at de hengir hele livet sitt til et instrument. Petter Baarli snakket om brødbaking og oppveksten hans i evig konkurrans­e med broren. I en Freudiansk verden er det alltid artig å pirke litt tidlig i barndom og oppvekst om hva som har formet dem.

– Hvordan valgte du ut gitarist-samtalepar­tnerne dine?

– Jeg prøver å ta med både kjente og kjaere – og noen man ikke ser på som typiske gitarister. Som sangere som har en skjult sologitari­st i seg – så vel som jazzfolk og de mer eksperimen­telle. I starten blir det ti podkaster i første sesong, med blant andre Lars Håvard Haugen, Monica Heldal, Petter Baarli, Knut Reiersrud, Torgeir Waldemar.

Høyt er tøft

– «Kan du skru ned litt?» er en fin tittel, hvordan kom du på den?

– Jeg prøvde å finne noe alle kan forstå, og som likevel er tydelig på at det handler om musikk. Jeg landet på det vanligste spørsmålet gitarister får: «Kan du skru ned litt?». For det er jo notorisk høyt for de aller fleste..

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RULLER I GANG DENNE UKEN: Petter Baarli (t.h.) fra Backstreet Girls er blant de profilerte gitaristen­e som Øyvind Blomstrøm (t.v.) tar for seg. Foruten gitar snakker de også om brødbaking og brødreriva­lisering.
FOTO: PRIVAT RULLER I GANG DENNE UKEN: Petter Baarli (t.h.) fra Backstreet Girls er blant de profilerte gitaristen­e som Øyvind Blomstrøm (t.v.) tar for seg. Foruten gitar snakker de også om brødbaking og brødreriva­lisering.
 ?? FOTO: JULIA NAGLESTAD ?? ER GJEST: Gitarist Øyvind Blomstrøm har lang fartstid i bandet El Cuero. Nå entrer han podcastver­denen.
FOTO: JULIA NAGLESTAD ER GJEST: Gitarist Øyvind Blomstrøm har lang fartstid i bandet El Cuero. Nå entrer han podcastver­denen.
 ??  ?? ER GJEST: Knut Reiersrud oppgav til NTB at han eide 37 gitarer da han spilte inn «Gitar»-platen sin i 2009.
ER GJEST: Knut Reiersrud oppgav til NTB at han eide 37 gitarer da han spilte inn «Gitar»-platen sin i 2009.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway