Varden

Vant, men tapte

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) er den store valgvinner­en i Telemark. Men uten regjerings­skifte kommer det lite ut av valgløften­e.

- SKIEN Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Sp og Åslaug Sem-Jacobsen er vinneren av årets valg i Telemark. Men dagen etter valget innser hun at drømmen om en ny rødgrønn regjering er tapt.

Dagen etter stortingsv­alget våknet den ferske stortingsr­epresentan­ten fra Notodden opp med litt blandede følelser. Valget ble en gedigen suksess for Sp i Telemark: 12,9 prosent. Størst eller nest størst i 13 kommuner. Og Sp har nå fått grep også om byene i Telemark, med 7 prosent i Skien og 10 i Kragerø. I Drangedal har Sp opplevd en kraftig opptur, og i Tinn er de oppe i 40 prosent. (Se tallene for alle kommuner på side 8 og 9.) Åslaug er helt klar på at nedleggels­en av lokalsykeh­uset er en sak som har trukket mange velgere.

Et nytt byparti

– Jeg har sagt det ofte i valgkampen, at vi er et parti for byene, og ikke minst for bydelene. Nå er vi i ferd med å bli et byparti. Dette gir oss et veldig godt utgangspun­kt for kommuneval­get om to år.

Sp har snakket mye om sentralise­ring i valgkampen. Det er et ord som Åslaug Sem-Jacobsen ikke er veldig glad i. – Det handler mer om verdier. Jeg tror noe av forklaring­en på den økte oppslutnin­gen om Sp ligger i at mange føler at verdier som er viktige for dem, er truet.

Hun er fylkespoli­tiker og varaordfør­er på Notodden. Begge disse vervene er hun valgt for i to år til. Hun har krav på fritak som stortingsr­epresentan­t, men er usikker på om hun vil ha det.

På tre nivåer

– I utgangspun­ktet er jeg innstilt på å beholde alle vervene. Jeg tror jeg vil bli en bedre stortingsp­olitiker av å holde kontakten med hjemkommun­en og hjemfylket. Men det er begrenset hvor mye jeg kan rekke over. Jeg ser allerede nå at det blir en del kollisjone­r mellom møter i fylkeskomm­unen og kommunen. I Notodden kommunesty­re har vi også hatt et ønske om at varaordfør­eren skal ha en viktig politisk rolle, så det vervet kan det tenkes jeg må gi fra meg. Jeg har også en sønn på sju år og gamle foreldre som bor på gården i Heddal som jeg må ta hensyn til.

Også Bård Hoksrud (Frp) er politiker på tre nivåer. Om hun skal prøve det, har hun fortsatt litt tid på seg til å vurdere. Den første dagen etter valget inneholdt telefonsam­taler med partiledel­sen og andre nyvalgte Sp-representa­nter. Men siden Sp ikke kommer i regjerings­posisjon er det begrenset hvor mye forhandlin­ger som trengs nå i starten.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? DAGEN DERPÅ: Tirsdag morgen. Åslaug Sem-Jacobsen våknet til et valgresult­at som var en formidabel støtte fra
DAGEN DERPÅ: Tirsdag morgen. Åslaug Sem-Jacobsen våknet til et valgresult­at som var en formidabel støtte fra
 ??  ?? JUBELNATT: Åslaug Sem-Jacobsen fikk en gedigen blomsterbu­kett da stortingsp­lassen var sikret.
JUBELNATT: Åslaug Sem-Jacobsen fikk en gedigen blomsterbu­kett da stortingsp­lassen var sikret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway