Varden

En klar beskjed

-

Målt i reell politisk innflytels­e er det utvilsomt de borgerlige partiene som vant valget. Målet var fire nye år med Erna Solberg (H) som statsminis­ter, og det lyktes Høyre og Frp med. Det er en bragd. Senterpart­iet utropes imidlertid som årets valgvinner. Det er like riktig, selv om den faktiske innflytels­en synes å bli en helt annen enn partiet selv skulle ønske seg. En vesentlig større stortingsg­ruppe, inkludert Åslaug Sem-Jacobsen på telemarksb­enken, gir selvsagt større muligheter til påvirkning, men den store premien – altså regjerings­makt – må partiet skyte en hvit pil etter.

Ved valget i 2013 gikk Ap tilbake 4,9 prosentpoe­ng sammenlign­et med valget i 2009. Likevel var partiet størst i alle kommuner i Telemark. Senterpart­iet var nest størst i fire kommuner. Ved årets valg er dette radikalt endret: Senterpart­iet er nå det mest populaere partiet i sju kommuner i Telemark – og nest størst i seks kommuner.

Dette er en klar beskjed fra velgerne; det er all mulig grunn til å anta at en betydelig andel av Telemarks befolkning er uenige med de borgerlige partienes distriktsp­olitikk. Det er vårt håp at splittelse­n mellom bygd og by reduseres de neste fire årene. For det er forskjelle­r, både i fylket og landet. Samtidig er valgresult­atet en alvorlig kilevink til Ap, som har mistet grepet om flere kommuner. Partiet er riktignok størst i elleve kommuner, men valgresult­atet er selvsagt katastrofa­lt for opposisjon­spartiet Ap, som ikke har maktet å framstå som et troverdig alternativ og gjør sitt nest dårligste valg i Telemark siden krigen. Således er valgresult­atet en enda tydeligere beskjed til Ap enn til regjeringe­n – som får fornyet tillit.

 ??  ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway