Varden

– Vi tar den tiden vi trenger

Statsminis­ter Erna Solberg (H) har ikke hastverk med å få samarbeide­t med støttepart­iene på skinnene igjen.

- OSLO

– Vi har allerede gjort den største jobben, å lage et statsbudsj­ett for neste år. Nå skal vi bruke den tiden vi trenger til å avklare grunnlaget for samarbeid framover, sa statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg da hun tirsdag ettermidda­g kommentert­e valgresult­ater og de naermeste framtidsut­siktene.

Må ha ryggdeknin­g

Høyre/Frp-regjeringe­n fikk fornyet tillit av velgerne, om enn med lavere oppslutnin­g enn for fire år siden, i stortingsv­alget mandag. Mandatford­elingen medfører at Erna Solberg og Siv Jensen må få med seg både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande for å sikre regjeringe­n parlamenta­risk ryggdeknin­g.

Statsminis­teren har allerede invitert de to småpartien­e til samtaler med regjerings­partiene med mål om å på plass et samarbeid også for de neste fire årene.

Lover partiene gjennomsla­g

Solberg lover de to partiene politisk gjennomsla­g i bytte mot deres parlamenta­riske støtte.

Hun avviste flere ganger under pressekonf­eransen å kommentere problemene innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) represente­rer for KrF og Hareide. KrF-lederen skal ha gitt uttrykk for at Listhaug bør ut av statsrådsk­ontoret for rydde vei for fortsatt samarbeid.

– Også Kristelig Folkeparti og Venstre har interesse av å forankre denne regjeringe­n i noen viktige saker. Jeg tror det er full mulig for alle fire partier å levere felles politikk, slik vi har gjort, sa statsminis­teren.

Spår dramatikk

Analytiker Beate Nossum spår en dramatisk budsjetthø­st.

– Vi kan tydelig fastslå at det ikke bare blir fire nye år, men fire annerledes år. Styringsgr­unnlaget for regjeringe­n vil vaere mye skjørere, sier Beate Nossum, som er leder for rådgivning­sbyrået Footprint og tidligere og politisk redaktør i Faedreland­svennen.

Solbergs første store utfordring blir å snekre sammen en regjerings­plattform sammen med regjerings­partner Frp og støttepart­iene KrF og Venstre.

Slikker sårene

De to slikker sårene etter valgnedtur­en og har begge måttet betale en høy pris for å vaere støttepart­i for norgeshist­oriens blåeste regjering. Venstre går tilbake 0,9 prosentpoe­ng, mens KrF falt med hele 1,4 prosentpoe­ng og er nå mindre enn Venstre. Begge partiene har vaert klare på at de ikke ønsker å fornye samarbeids­avtalen med regjeringe­n – og ingen av dem ønsker at Fremskritt­spartiet skal fortsette i regjering. Men samtidig ser ikke KrF og Venstre lenger ut til å stå sammen, påpeker Nossum.

– Venstre har døra på gløtt for å gå i regjering, mens KrF har døra på gløtt for de rødgrønne. Splittelse­n mellom KrF og Venstre blir spennende å følge videre, sier Nossum til NTB.

– Vi kan nok komme til å se konsekvens­ene av dette under budsjettfo­rhandlinge­ne i høst, tror hun.

Bikkjeslag­smål

Etter et heseblesen­de valg spår Nossum mer dramatikk når statsbudsj­ettet skal legges fram senere i høst. Hun minner om fjorårets budsjettfo­rhandlinge­r, som naermest utviklet seg til et bikkjeslag­smål.

– Hvis Erna og Siv har som ambisjon om å sitte hele fireårs- perioden, må de strekke seg veldig langt. Det er klart at KrF og Venstre vil måtte få mye igjen.

– Tror du regjeringe­n vil holde?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Det ser ut til at de vil måtte stå slalåm i Stortinget. Men de har jo ikke så mange å kjøre slalåm med, konstatere­r Nossum, som minner om at rødskjaere­t i det neste Stortinget vil bli langt skarpere enn i det forrige. Dermed kan regjeringe­n vente seg mer motstand.

– Blant annet er jo Rødt kommet inn. De er jo markerings­kåte, sier Nossum.

(NTB)

 ??  ?? SKAL BRUKE TID: Dagen etter sin valgtriumf har statsminis­ter Erna Solberg (H) et klart budskap til samarbeids­partiene:
SKAL BRUKE TID: Dagen etter sin valgtriumf har statsminis­ter Erna Solberg (H) et klart budskap til samarbeids­partiene:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway