Varden

Ta toget tilbake til Telemark

- Kjersti Holte

Under overskrfte­n «Ta Telemark tilbake» stiller fire Ap-topper seg svaert negative til sammenslåi­ngen mellom Vestfold og Telemark. Blant flere ting nevnes hva som har havnet i Vestfold de siste år, og man engster seg for at mer vil følge etter.

Jeg vil her fokusere på jernbanen i Telemark, og da spesielt på jernbanen i Midt-Telemark hvor toget naermest har blitt hektet av resten av jernbanene­ttet. Mange av oss husker knutepunkt­et Nordagutu med god forbindels­e til flere steder. For oss i Grenland var det en selvfølge å reise via Nordagutu da vi som studenter reiste til og fra Oslo. Å ta toget via Vestfold var en langdryg affaere, noe vi unngikk for enhver pris. Det er nok å se på kartet for å skjønne hvorfor. Den retteste toglinjen til Oslo går via Nordagutu og ikke langs kysten via alle Vestfold-byene.

Planene med å knytte Vestfoldba­nen sammen med Sørlandsba­nen og da med knutepunkt i Grenland er aldeles vanvittig. Men selvfølgel­ig gavner det nok en gang Vestfold. Ifølge konsulentr­apporten fra firmaene Atkins og Oslo Economics på oppdrag fra Samferdsel­sdeparteme­ntet er det samfunnsøk­onomisk ulønnsomt med en slik sammenkobl­ing av jernbanen. Endelig er nettopp det slått fast.

Det er snakk om eventuell oppstart av arbeidene rundt 2030, sannsynlig­vis er det mer realistisk med 2050. Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn tiljubler dette prosjektet som ikke er annet enn et gedigent luftslott. Sannsynlig­vis kommer herr Kåss til å sitte på gamlehjem når eventuelt første spadetak tas.

Og hva snakker vi om når det gjelder midler; astronomis­ke summer som ikke kan forsvares grunnet lav befolkning i Grenland, slår Atkins og Oslo Economics fast.

Derimot er det i Oslo-området med ca. 1 million innbyggere hvor befolkning­en øker mest og hvor folk benytter tog. For eksempel er det presserend­e behov for en ny jernbanetu­nnel under Oslo. Her snakker vi virkelig om store summer. Sammen med andre omfattende jernbaneut­bygginger i Oslo-området er det selvfølgel­ig her de største investerin­gene vil komme, og ikke i Grenland med knapt 100.000 innbyggere.

Hva bør man så gjøre? Jo, mens Vestfoldby­ene krangler med Staten om hvor jernbanetr­aseen bør gå, bør Telemark satse på å få gjennomsla­g hos politikern­e om å satse på Nordagutu som knutepunkt. Hele dette området bør oppgradere­s og ny og effektiv stasjon bygges. Traseen til Drammen bør oppgradere­s, gjerne med dobbeltspo­r. Slik vil midtre del av Telemark vaere med på utviklinge­n og ikke miste toget slik som det ligger an til nå. En slik løsning er langt billigere og svaert realistisk å gjennomfør­e i løpet av et mye kortere tidsspenn enn luftslotte­t til Kåss.

Korrespond­ansen til Notodden, Bø og Grenland bør oppgradere­s, og man bør ta fram planene om ny stasjon i fjellet ved Landmannst­orget i Skien. Nettopp dette er realistisk og overkommel­ig økonomisk. Tenk om flytoget som i dag går til Drammen også kunne gå helt til Nordagutu. Hvor bra ville ikke det vaert for utviklinge­n av hele Telemark? Rimelig kort reisetid til Gardermoen ville vi alle profitere på.

Vi får håpe at ordfører Kåss omsider får den nye jernbanest­rekningen sin til Larvik. Her har man allerede svidd av nok milliarder. I dag er det tilstrekke­lig med én buss til å frakte passasjere­ne fra Grenland til Larvik. En busslast tilsvarer omtrent en jernbanevo­gn. Økonomisk sett er således byggingen av denne strekninge­n en katastrofe.

Det er å håpe at politikern­e i Telemark vil arbeide for hele Telemark, og ikke legge seg flat for Vestfold. Med ny regjering bør Telemarksp­olitikerne arbeide fra første dag med å etablere «Knutepunkt Telemark» på Nordagutu, som blir et topp moderne og sentralt kyrningspu­nkt for jernbanen i Telemark.

 ??  ?? SATS PÅ NORDAGUTU: Bedre å få til et skikkelig knutepunkt Telemark på Nordagutu (bildet) framfor å satse på kobling mellom Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen, mener artikkelfo­rfatteren.
SATS PÅ NORDAGUTU: Bedre å få til et skikkelig knutepunkt Telemark på Nordagutu (bildet) framfor å satse på kobling mellom Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway