Varden

Regionens betydning

-

Hvor stor betydning hadde regionrefo­rmen, med sammenslåi­ng av Telemark og Vestfold, for valget? Vardens spørreunde­rsøkelse, som omfattet 600 respondent­er i Telemark, kan gi noen indikasjon­er.

Hovedfunne­t i undersøkel­sen er at 56 prosent av de spurte svarte «mot» på spørsmålet «Er du for eller mot at Telemark og Vestfold samles i én region?». 21 prosent svarte «for», mens 23 prosent svarte «vet ikke». Mer enn halvparten av de spurte signaliser­er dermed motstand, men det er påfallende at det er flere som ikke vet enn som er for.

Når kun to av ti er for, kan det knapt kalles en vinnersak, men det betyr ikke at åtte av ti er mot. Samtidig utgjør «for»andelen tilfeldigv­is oppslutnin­gen til partiet som sørget for sammenslåi­ngen – altså Høyre. Bakgrunnst­allene viser også at «for»-andelen er høyest blant Høyrevelge­rne, men det var «kun» 47 prosent av H-velgerne som svarte dette. Det er også en betydelig andel av H-velgerne som er mot (30 prosent). Motstanden er – som ventet – aller størst blant Sp-velgerne (89 prosent). Nesten ingen av Spvelgerne svarer «vet ikke». Motstanden mot sammenslåi­ngen er minst (51 prosent) i Grenland og størst i Vest-Telemark (74 prosent).

Undersøkel­sen svarer ikke på hvor mange som har stemt Sp på grunn av sammenslåi­ngen, men det er helt naturlig å anta at den har bidratt til Sps kraftige vekst. I sum er det imidlertid grunn til å anta at denne saken ikke har flyttet så mange velgere som enkelte har antatt – oss selv inkludert.

 ??  ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway