Varden

Derfor er valget fortsatt ikke avgjort

Noen få promille av stemmene på landsbasis var onsdag kveld ennå ikke ferdig opptelt. Dermed er det fortsatt en liten usikkerhet om det blir Geir Bekkevold (KrF) eller Ådne Naper (SV) som får utjevnings­mandatet fra Telemark.

- ▶ ▶ tore.svarverud@varden.no SKIEN Tore Svarverud

Tirsdag var det talt opp 4.827 stemmer til Bekkevold og nøyaktig 4.800 til Naper.

Bekkevold har ligget best an til å få mandatet helt siden sent mandag kveld. Det er likevel ikke noen automatikk i at den av de to som får flest stemmer, får mandatet.

Utjevnings­mandatene fordeles på partiene etter at distriktsm­andatene er fordelt.

For Geir Jørgen og Ådne er valgresult­atet fortsatt en thriller: – Har hatt vondt i magen i hele dag!

«Ubrukte stemmer»

Det er ett utjevnings­mandat i hvert fylke. Fordeling av disse skjer ved å dividere partienes ubrukte stemmetall i fylket med det gjennomsni­ttlige antall stemmer per distriktsm­andat i det samme fylket.

Det vil vaere tilfeller der utjevnings­mandatet tilfaller et annet parti enn om man bare tok hensyn til partienes styrkeforh­old i fylket.

Hvilke fylker et parti får et utjevnings­mandat fra, bestemmes ut fra hvor de har de høyeste antall stemmer som ikke har ført til et distriktsm­andat. Endres et utjevnings­mandat i ett fylke, får det konsekvens­er for de andre fylkene.

Ut og inn for Bekkevold

Ordningen med utjevnings­mandater og sperregren­se på fire prosent på landsbasis har i Norge eksistert fra og med stortingsv­alget i 1989. Det var opprinneli­g åtte utjevnings­mandater.

Den nåvaerende ordningen med ett utjevnings­mandat fra hvert av de 19 fylkene i landet, har vaert gjeldende siden stortingsv­alget i 2005.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN/FREDRIK NORDAHL ?? HVEM FÅR PLASSEN: Ådne Naper (SV) eller Geir Bekkevold (KrF)?
FOTO: FREDRIK PEDERSEN/FREDRIK NORDAHL HVEM FÅR PLASSEN: Ådne Naper (SV) eller Geir Bekkevold (KrF)?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway