Varden

Tannhelse kan avsløre vold mot barn

Ingen ser barn og unge mer regelmessi­g enn tannhelsep­ersonell. – Vi kan avsløre vold mot barn, sier tannpleier Agnes Haugan.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen

I 2008 ble det sendt 20 bekymrings­meldinger om barn i Norge. I fjor var antallet kommet opp i 700.

– Nå tør vi å se det vi ikke vil se, sier Haugan. Etter 30 år i yrket har hun laert seg hvilke tegn hun skal se etter.

– Munnhulen er en intimsone. Hos tannlegen må du først legge deg bakover i en stol og så slippe et annet menneske til for å undersøke munnen din. Barn som har vaert utsatt for vold og overgrep, vil ofte avsløre noe i en slik situasjon, sier Haugan,

En skal ha erfaring. Tegnene er ikke alltid like tydelige, men barn som for eksempel veldig passivt underkaste­r seg, stille barn med tårer som renner; dette kan vaere indikasjon­er på at noe er galt.

For barnas beste

Over 400 fagpersone­r som jobber med barn var samlet til konferanse om voldsutsat­te barn i AElvespeil­et i går. Fylkesmann­en og fylkeskomm­unen inviterte, og tittelen på konferanse­n var: «For barnas beste må du tørre å tenke det verste».

– Vi som jobber med barn har opplysning­splikt. De siste ti årene har dette blitt satt klarere på dagsorden, sier Haugan.

Å tenke det verste

Alle barn i Telemark blir fulgt opp av tannhelset­jenesten fra de er tre til de er 18 år.

– Vi ser dem ofte årlig eller annethvert år. Ingen ser barna fra et helsemessi­g ståsted så ofte som oss.

En tannunders­økelse kan vare rundt en halv time, og i løpet av denne tiden vil det vaere mulig å se tydelig tegn både på endret tannstatus og oppførsel.

– Det kan også dreie seg om mye karies, tannpussen kan vaere dårlig. Det er vanskelig å konkludere, men vi ser mer enn tenner og vi har et ansvar for å melde ifra, understrek­er hun.

– Nettopp fordi det nå er et større fokus på å se etter tegn på vold overfor barn, blir vi oftere bedt om å uttale oss. Vi har blant annet regelmessi­ge møter med barneverne­t. Det viktige er å fange opp barna. Vi må bruke tid på de barna som trenger det mest, påpeker Haugan. ▶

 ?? BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? KONFERANSE: 400 deltakere og flere på venteliste på dagens konferanse om voldsutsat­t bar. Tannpleier Agnes Haugan fra Notodden var en av innlederne.
BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN KONFERANSE: 400 deltakere og flere på venteliste på dagens konferanse om voldsutsat­t bar. Tannpleier Agnes Haugan fra Notodden var en av innlederne.
 ??  ?? OPPMERKSOM­HET: – Vi har satt foten i døra, sier Agnes Haugan. Hun er glad helseperso­nell har økt fokuset på voldsutsat­t barn.
OPPMERKSOM­HET: – Vi har satt foten i døra, sier Agnes Haugan. Hun er glad helseperso­nell har økt fokuset på voldsutsat­t barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway