Varden

Verkstedet som alltid erifulldri­ft

På Nylende i Skien løftes 105 meter lange Flirt togsett opp i hel lengde når de trenger service og reparasjon­er.

- ▶ tore.o.moen@varden.no Tore Øyvind Moen

– Nå er vi i full gang med å bytte ut hjulsetten­e, forteller Trond Høstan, innkjøper hos Mantena, NSBs vedlikehol­dsfirma.

Inne i den 220 meter lange hallen løftes det over 200 tonn tunge toget i vaeret. Fem av de i alt sju boggiene med toghjul skal byttes ut.

Ungarske vogntog

– Etter 1.250.000 kilometer bytter vi ut disse, forteller planlegger Daniel Gantenbein.

De brukte boggiene demonteres fra vognene og nyoverhalt­e monteres. Renovering­en av de brukte boggiene tas av et firma i Ungarn. Det er forklaring­en på at det til stadighet står ungarske vogntog naer jernbanest­asjoneniSk­ien.

Gantenbein kommer fra Sveits, Flirt-togenes hjemland.

– Jeg har bodd i Norge i mange år og begynte å jobbe hos togproduse­nten Stadler i 2012 og fulgte med togene til Mantena, forteller han.

6.000 hestekreft­er

Flirttogen­e har tre elektriske motorer på over 2.000 hestekreft­er hver. I alt 6.120 hestekreft­er (4.500 kW) gir toget en toppfart på 200 kilometer i timen.

Innkjøper Trond Høstan forteller om strenge rutiner for vedlikehol­d.

– All bruk er dokumenter­t og faste vedlikehol­dsinterval­ler følges. Det går 20 Flirttog på Intercityt­riangelet, og på natta er det full fart her på verkstedet. Da er alle togene inne til rutinesjek­k, forteller han.

Mantena har og verksted i Drammen og Oslo som vedlikehol­der Flirt-togene.

I tillegg er det 16 såkalte 70-sett fra 1994 og seks -69 sett som bruker verksteden­e.

4,7 millioner kilometer

69-settene er togene som brukes på Bratsbergb­anen, forklarer Høstan. Det er togsett han kjenner godt. Han er fra Groruddale­n og togene gikk som lokaltog i Osloområde­t da han startet som vognvisitø­r, det vil si servicemek­aniker, på det davaerende NSB-verkstedet i Oslo. I Skien har han jobbet siden 1992 og flyttet hit for seksten år siden.

Gantenbein slår opp i registeret og finner raskt ut at 69-settene han henter info om har tilbakelag­t 4,7 millioner kilometer.

– Kilometers­tanden er alltid korrekt. Alle strekninge­r som kjøres har kjent avstand. Kontrollsy­stemene fungerer slik at hvis ikke vedlikehol­dsinterval­ler følges, vil toget stoppes av systemet, forteller Gantenbein.

37 ansatte

33 ansatte jobber døgnskift inne på verkstedet. I tillegg jobber to ingeniører og to planlegger­e på anlegget. Produksjon­sleder Morten Gurholt gjør klar et nytt hjulsett for løft fra ett spor over til sporet hvor toget er heist opp. Med motor veier det 16 tonn. Før det monteres settes de siste koplingene på av mekaniker Kim Andre Sydtveit

– Når vi har det på skinnegang­en ruller det så lett at to mann triller det på plass med håndmakt, forteller Gurholt.

 ??  ?? STORT LØFT: Planlegger Daniel
STORT LØFT: Planlegger Daniel
 ??  ?? VERKSTEDET:
–Før verkstedby­gget sto ferdig for 20 år siden jobbet vi utendørs, forteller Trond Høstan. Mantenas verksted ligger inne på det som kalles driftsbane­gården ved jernbanest­asjonen i Skien.
VERKSTEDET: –Før verkstedby­gget sto ferdig for 20 år siden jobbet vi utendørs, forteller Trond Høstan. Mantenas verksted ligger inne på det som kalles driftsbane­gården ved jernbanest­asjonen i Skien.
 ??  ?? MONTERING:
Kim Andre Sydtveit setter på koplinger.
MONTERING: Kim Andre Sydtveit setter på koplinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway