Varden

Norske Skog-aksjonaere­r kanmisteal­t

Långiverne tar kontrollen over Norske Skog, og Christen Sveaas går av som styreleder etter knappe tre uker. Aksjonaere­ne kan miste alle verdier.

-

Etter mange måneder med forhandlin­ger tar de fem store fondene som står bak lånene til Norske Skog kontrollen over bedriftens sju fabrikker, skriver Dagens Naeringsli­v.

– Nå har det tatt såpass lang tid å få på plass en løsning. Det går ikke, og nå har en prøvd alt mulig, sier tidligere konsernsje­f Sven Ombudstved­t, som blir ny styreleder.

Han overtar etter investoren Christen Sveaas som bare har vaert styreleder i noen uker.

– Det er ikke eneste utvei, men vi må respektere at pantekredi­torene i Norske Skog ikke har fått renter på lenge. Selskapet er forgjeldet til langt oppover ørene og det er heller ikke noe nytt, sier Sveaas til NRK.

Han sier til avisen at han ikke er i stand til å se at styret kunne gjort noe annerledes på den korte tiden det har sittet sammen.

Overtar verdiene

– Vi har kommet dit at vi frykter for virksomhet­enes ve og vel, sier Ombudstved­t og understrek­er at løsningen ikke vil få følger for de ansatte.

Långiverne overtar et dattersels­kap som skal eie alle aksjene i Norske Skog og selskapets sju

Skritt mot løsning

fabrikker, skriver E24. Det vil si at Sveaas og de andre aksjonaere­ne blir sittende med et selskap uten verdier.

Obligasjon­seierne inkluderer fondene Ocean Wood, Bluebay, Cyrus, Sampo og Blackstone. Det er disse som på vegne av kreditorgr­uppen overtar alle verdier i Norske Skog. Gruppen har utestående til sammen rundt 4,2 milliarder kroner i Norske Skog, ifølge Dagens Naeringsli­v. I en børsmeldin­g bekrefter Norske Skog blant annet at kreditoren­e i et sikret lån på 290 millioner euro med forfall i 2019 har erklaert umiddelbar­t forfall.

Videre bekrefter konsernet at Ombudstved­t, Nils Ingemund Hoff og Rune Sollie er satt inn som styreleder og styremedle­mmer.

Konsernsje­f Lars Sperre bekrefter at de ansatte får lønn som vanlig etter overtakels­en, og skriver i en epost til E24 at de ser på dagens hendelser som et skritt mot en endelig løsning.

Aksjen stupte

Aksjen til Norske Skog stupte da Oslo Børs åpnet onsdag og var ned over 74 prosent etter 6 minutter, omsatt for 0,23 kroner per aksje.

Drøyt 20 minutter ut i handelen stabiliser­te aksjen seg på omkring 0,40 kroner aksjen, ned omkring 51–56 prosent den neste timen.

Utviklinge­n står i kontrast til tirsdag, da aksjen styrket seg kraftig etter meldingen om at Norske Skog førstkomme­nde mandag vil lansere en ny redningspl­an. Aksjen styrket seg med 18,4 prosent før omsetninge­n ble satt på hold i påvente av at selskapet skulle komme med dagens melding – som førte til at aksjen stupte da handelen med den startet igjen.

(NTB)

GÅR AV:

 ??  ?? Styreleder Christen Sveaas i Norske Skog ASA trekker seg etter å ha forsøkt
Styreleder Christen Sveaas i Norske Skog ASA trekker seg etter å ha forsøkt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway