Varden

Jobber er viktigste jobben

Den viktigste saken nå og i årene framover i Norge og Telemark blir hvordan politikern­e skal legge til rette for flere jobber og få flere i jobb.

- Nikolai Boye Regiondire­ktør NHO Telemark

Norge vil trenge 200.000 nye jobber ifølge Perspektiv­meldingen innen privat sektor de neste ti årene. Det er 20.000 nye jobber i året, omtrent like mange som jobber i Statoil globalt. Det vil si at vi må skape et nytt Statoil hvert år de neste ti årene om vi skal nå det målet.

Landet trenger kraftig

vekst i antall arbeidspla­sser i privat sektor i årene framover. Vi har for mange ledige hender i dag. Det er behov for mer nyskaping fordi noen av dagens naeringer vil ansette faerre i tiden som kommer. Når folk er i jobb, betaler de for alle godene som vi nyter godt i et vekstkraft­ig samfunn.

I NHO vil

vi gratulere de borgerlige med valgseiere­n. Vi har samarbeide­t godt i fire år og ser fram til å fortsette dette samarbeide­t. Erna Solberg og regjeringe­n har ført landet på en god måte gjennom krevende tider, og vi ser at det går bedre for norske bedrifter. Med fornyet tillit er det en del utfordring­er som Norge står overfor.

Den viktigste saken

nå og i årene framover blir hvordan politikern­e skal legge til rette for flere jobber og flere i jobb. Vi forventer at politikern­e tar Perspektiv­meldingen innover seg og står for en ansvarlig pengebruk i de neste årene.

EØS-avtalen må ligge

fast. Den er en forutsetni­ng for velferd og å sikre jobber. Det må vi ta vare på. Vi må inkludere flere i jobb, og vi må ha en aktivitets­reform og se på Folketrygd­loven. Vi må ha tiltak ikke bare for helse, men også for kompetanse- og mestringsb­rister.

Det må sørges

for at norske arbeidstak­ere har den riktige kompetanse­n til å gjøre jobben, både i dag og i morgen. Satsingen på yrkesfag og teknologiu­tdanningen må styrkes, og vi må utvikle en utdanning tilpasset naeringsli­vets behov.

Vi må ha

gode veier, jernbane og infrastruk­tur som gjør at folk kommer seg på jobb, og at bedriftene får råvarer inn og ferdige produkter ut. Det krever at Nasjonal transportp­lan (NTP) følges opp med bevilgning­er, allerede i statsbudsj­ettet denne høsten.

CO2-utslippene fra transports­ektoren

må reduseres kraftig om vi skal nå klimamålen­e, blant annet gjennom at et CO2-fond for naeringstr­afikken etableres.

Alle skal yte

etter evne, men vi må ha et skattesyst­em som gjør at det lønner seg å investere i bedrifter og arbeidspla­sser fremfor bolig og forbruk. Vi må jobbe for et seriøst arbeidsliv. Enkelte bransjer står i fare for å forsvinne på grunn av svart arbeid. Det må lønne seg å drive seriøst.

Regjeringe­n må lede

an reformen i offentlig sektor, styrke kravene til veiledning i tilsynsorg­aner, forenkle rapporteri­ngsregimer og gjøre det lett å drive hvitt.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? FORTSETTER: Artikkelfo­rfatteren gratulerer de borgerlige med valgseiere­n. Fra venstre Trine Skei Grande (V), statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) utenfor NRK valgnatta.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX FORTSETTER: Artikkelfo­rfatteren gratulerer de borgerlige med valgseiere­n. Fra venstre Trine Skei Grande (V), statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) utenfor NRK valgnatta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway