Varden

Store forventnin­ger tilny modell

CX-5 er Mazdas brødvinner i Norge. Den nye utgaven lander støtt.

- Morten Abrahamsen, NTB

Mazda CX-5 er så viktig for merket i Norge at det nesten må vaere litt skummelt. Fram til den kom på markedet i 2012, hadde det japanske bilmerket en markedsand­el ned mot én prosent blant personbile­ne i Norge. Fra introduksj­onen av modellen har den økt til drøyt fire prosent, hvor CX-5 står for omtrent halvparten av Mazda sitt salg. Alene står den for at merket har beveget seg fra skyggenes dal til topp-ti i Norge.

Nytt fjes

Andre generasjon CX-5 har mer markerte linjer langs sidene og et fjes fra den nyeste standarden hos Mazda. Det kler den godt. Det er en mellomstor SUV som, i hvert fall forfra, skiller seg fra alle de andre.

Designgrep­ene er vellykkede, samtidig er de ikke så dristige at de 16.000 nordmennen­e som har kjøpt den forrige utgaven blir skremt.

Innvendig har Mazda også gjort en redesign, hvor de blant annet har løftet den midtstilte skjermen slik at man ikke trenger å ta blikket langt vekk fra veien, og ryddet litt opp i knapper og betjenings­hjul. Det er blitt ryddig, men langt ifra supermoder­ne. Bak rattet er det fortsatt klokker. Fordelen er at det er lett for øyet, og skjermens funksjonal­itet er god. Funksjonen­e styres via et hjul på midtkonsol­len, en langt bedre løsning enn rene berøringss­kjermer, som er en konsentras­jonstyv for sjåføren. Et minus i testbilen var at seteputen ikke var justerbar, noe som kan bli ugreit om man har lange bein på en lang tur.

Ikke den beste motoren

Testbilen var utstyrt med bensinmoto­r på to liter som yter 160 hestekreft­er koblet mot en automatgir­kasse og med firehjulst­rekk. Motoren er med fra forrige utgave, og i utgangspun­ktet er dette en miks som bør vaere ideell for det norske markedet.

Ganske fort viser det seg at den ikke helt får det til. Motoren har et lavt dreiemomen­t, 208 newtonmete­r, som slår inn på et relativt høyt turtall, 4000 omdreining­er per minutt. Girkassen klarer ikke å kamuflere at klossen under panseret er veldig veik på lave turtall, og velger man å sette girkassen i sport, blir den kjempestre­ssa. Da jager den høye turtall, hvor effekt og dreiemomen­t befinner seg.

At over halvparten av kundene søker seg mot dieselmoto­ren, som er noe dyrere, gir mening, den har en langt bedre motorog girkassedy­namikk.

Selve kjøreegens­kapene er fine. Her er Mazda flinke. Understell­et er ikke justerbart, men klarer å levere et godt kompromiss. Ganske stramt uten at det går for mye utover komforten. Som de fleste andre biler i sjangeren, er den lett på rattet, men styringen føles samtidig presis. Det er ikke en bil som trives veldig godt om den presses hardt, uten at det er noe stort poeng for en bil av denne typen.

Vanskelig marked

Plassen innvendig er god, for fire voksne. Den midterste delen av baksetet er nok ikke et sted man ønsker å sitte saerlig lenge. Setene er plassert forholdsvi­s dypt, men ikke verre enn at barn også bør klare å få noe sollys på seg.

Testbilen har høyeste utstyrsniv­å, Optimum, som de fleste norske kundene velger. Mazda gjør en stødig landing med CX5, men akkurat testbilens drivverk er ikke det beste alternativ­et til bilen.

Det er lite trolig at den nye CX-5 vil vaere en like massiv suksess som forgjenger­en, men det er ikke bilens feil. Det er det norske markedet, som premierer ladbare hybrider. I tillegg er utvalget av biler i segmentet mange ganger så stort i dag sammenlign­et med slik det var da CX-5 kom for fem år siden.

 ??  ?? VIKTIG: Etter at den kom i 2012 har CX-5 løftet salget til Mazda. Modellen står alene for rundt halve Mazda-salget i Norge.
VIKTIG: Etter at den kom i 2012 har CX-5 løftet salget til Mazda. Modellen står alene for rundt halve Mazda-salget i Norge.
 ??  ?? BESTSELGER: I 2013 var CX-5 Norges fjerde mest solgte personbil. I fjor var den på 12. plass, rett foran lillebror CX-3.
BESTSELGER: I 2013 var CX-5 Norges fjerde mest solgte personbil. I fjor var den på 12. plass, rett foran lillebror CX-3.
 ??  ?? FIREHJUL: 90 prosent velger firehjulst­rekk og automatgir.
FIREHJUL: 90 prosent velger firehjulst­rekk og automatgir.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway