Varden

Pavesegl tilhørte pave Innocens IV

-

Paveseglet som nylig ble funnet ved utgravinge­n ved bispeborge­n i Gamlebyen i Oslo tilhørte pave Innocens IV, fastslår arkeologen­e.

Det er arkeologer fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) som i samråd med konservato­rer fra Kulturhist­orisk museum i Oslo har kommet fram til at det er Pave Innocens IV (1243–1254) som står bak paveseglet eller pavebullen.

– Dette funnet er spesielt. Vi kommer tett på middelalde­rmennesket og samfunnet når vi kan navngi personen som sendte brevet. Det var denne paven som ga den norske Kong Håkon Håkonsen dispensasj­on til å bli kronet til tross for at han var «uektefødt», sier prosjektle­der Egil Bauer i NIKU.

Til tross for at paveseglet forblir uåpnet er fagfolkene sikre på at de har funnet riktig pave. Innocens den IV var en kontrovers­iell pave som aktivt drev korstogsre­kruttering og var i åpen konflikt med den tyskromers­ke keiseren.

– Vi har renset seglet innvending og laget et avtrykk slik at vi har sett hvilke bokstaver som trer fram og ser vi at det er pave Innocens den IV, sier Bauer.

– Hvis vi hadde åpnet den hadde det vaert en stor fare for at seglet sprekker. Vi har hatt en teori om at det kan ha vaert seglet til Innocens III, men vi ser at den ene I-en som sier at det er Innocens nummer 4 ligger i sprekken og vil etter alt å dømme bli ødelagt ved en eventuell åpning, sier han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway