Varden

Det er problemati­sk at offentlig ansatte ledere har en lønnsvekst vanlige folk bare kan drømme om

-

Tom Erik Thorsen,sjefredakt­ør

Etter sammenslåi­ngen av Bø og Sauherad kommuner har rådmann Åse Egeland fått en lønnsøknin­g på 200.000 kroner. Rådmannens lønn gikk dermed fra 862.500 kroner til 1.062.500 kroner. Flere kommunalsj­efer har fått sine gasjer økt med 120-165.000 kroner. Egeland forklarer at arbeidsbel­astningen er blitt høyere og at antallet ledere er blitt redusert. Ordfører Olav Kasland (V) forsvarer også lønnsvekst­en med lik argumentas­jon.

Vi er for at arbeidstak­ere skal få lønn som fortjent. Mange ledere har stillinger med stort ansvar og arbeidspre­ss, men det er ikke bare ledere som har mye ansvar og stor belastning i jobben. Det er verdt å bemerke at kommuner er store virksomhet­er som også må vaere villige til å betale for å trekke til seg kompetente og gode ledere. Vi er ikke mot at ledere har gode betingelse­r.

I august kunne Varden fortelle at stortingsr­epresentan­tenes lønnsvekst var på over 30 prosent i perioden 2009–2016. Snittlønni­ngene for alle ansatte i Norge økte med 23 prosent i samme periode, ifølge SSB. Per 1. desember 2015 var en gjennomsni­ttlig rådmannslø­nn i Norge 949.512 kroner, viser tall fra KS. De samme tallene viser også at lønnsvekst­en for rådmenn må kunne sies å vaere brukbar: Fra 1.12.09 til 1.12.15 har landets rådmenn – i snitt – hatt en lønnsvekst på 34,3 prosent. Samtidig: Siden 2012 har direktørlø­nningene i statlig eide selskaper økt naer seks ganger mer enn lønnen til vanlige lønnsmotta­kere.

I et større bilde er det problemati­sk at offentlig ansatte ledere (og politikere) har en lønnsvekst vanlige folk bare kan drømme om. Det er, tross alt, de vanlige folkene som betaler.

 ?? Tom Erik Thorsen ?? Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway