Varden

Valgdato som fridag?

-

Alle partier, pluss myndighete­r og institusjo­ner som befatter seg med slikt, er opptatt av valgdeltak­elsen. Denne gangen sank den til så vidt over 77 prosent. Yrkesaktiv­e som kommer trette og slitne hjem fra jobb, finner lett unnskyldni­ng for ikke gidde å stemme på mandagen heller. Selvfølgel­ig bekymrings­fullt at nesten hver fjerde stemmebere­ttiget blant annet på denne måten blir hjemmesitt­er.

Ulike tiltak er lansert, hvor omtrent samtlige munner ut i appeller om å møte opp. Men hvorfor ikke prøve noe med bedre sjanse til å høyne oppslutnin­gen – gjør valgdatoen jobbfri.

Om lite ønskelig med nok en fridag, er det flust av religiøse markeringe­r å låne fra, påske-, pinse- og julefeirin­g. Selvfølgel­ig brukes også disse dager til nyttige sysler. Men på valgdagen får man på dette viset virkelig noe fornuftig å foreta seg.

Med tanke på forverret mobilitet blant befolkning­en som følge av økende alder, kan det også vaere en idé med et korps av bileiere som frivillig frakter ikke bare eldre, men alle som trenger skyss tur-retur valglokale­t. Kanskje med en tier fra hver til dekning av drivstoff. En sentral med nummer man nås på, forenkler effektiv organiseri­ng av tjenesten. Med kanskje sågar markert stigning i valgdeltak­elsen som gevinst!

Trond Andersen, Skien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway