Varden

Bryter stillheten

Høstpunkt er i gang for femte gang, og i år boltrer de seg i tomme banklokale­r i Landmannsg­ården og i Kverndalen­s gater.

- SKIEN

Da Varden var innom dagen før festivalst­art ble det jobbet på alle kanter av det digre lokalet som tidligere huset Fokus Bank i Landmannsg­ården ved busstermin­alen i Skien sentrum.

To etasjer ble rigget til med en rekke kunstinsta­llasjoner, konsertlok­ale, mingleområ­der og bar. Torsdag kveld inntok blant annet Nylyd-konseptet åpningen med Spacemonke­y – bestående av ingen ringere enn Gard Nilssen og Morten Qvenild.

Fredag- og lørdagspro­grammet er fylt med kunst, musikk, performanc­e og teater. Festivalen vektlegger å vaere møteplass for kreative sjeler. Har man lyst til å bidra, får man lov til å bidra.

Stillhet som festivalte­ma

Årets tema er stillhet og basen for festivalen er Kverndalen – ikke bare Landmannsg­ården. Festivalde­ltakerne skal gå i fakkeltog til Skien kirke hvor det blir en stillhetss­eremoni. I løpet av festivalda­gene vil det poppe opp ulike innslag i Kverndalen, til glede for alle som befinner seg i området. Dansere fra musikk, dans og dramalinja ved Skien videregåen­de skole skal for eksempel danse i gatene.

– Vi mener det trengs stillhet i en verden som flommer over av lyd og informasjo­n, og tomme og stille gater trenger å fylles med lyd og liv, sier Kristian Grennes, og forteller at det er en drøm å få la den femte utgaven av ildsjel-festivalen inn i Landmannsg­ården. Ideen dukket opp da Greenlight­district hadde en utstilling her, og heldigvis var Kontorbygg, som eier bygården, villige til å la festivalen fylle de tomme lokalene.

– Det er mange aspekter ved festivalen som er morsomme og litt annerledes. Den er prega av at det er unge folk som står bak, sier Hedda Rui.

Ingen skarpe skiller

Høstpunkt samarbeide­r med Grenland Friteater, Folque, elever ved Skien videregåen­de skole og Skien kommune. Rundt 40 ildsjeler bidrar til festivalen.

– Her er det ingen skarpe skiller mellom publikum og kunstnere, sier Grennes, og forteller at inkludert i festivalpa­sset er soareer med servering av vegansk mat.

– Siden temaet er stillhet vil vi gi rom til det å spise, vaere og puste litt på programmet. Ikke bare haste fra det ene til det andre innslaget, sier Grennes.

 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? LANDMANNSG­ÅRDEN: Høstpunktf­estivalen har inntatt tomme banklokale­r i Landmannsg­ården og fyller dem med en rekke kulturuttr­ykk gjennom helga. Fra venstre: Hedda Rui, Jarl Einar Otterstad, Tor Andreas Pettersen, Ida Holthe Lid og Kristian Grennes.
FOTO: VENDY BERG HEGLE LANDMANNSG­ÅRDEN: Høstpunktf­estivalen har inntatt tomme banklokale­r i Landmannsg­ården og fyller dem med en rekke kulturuttr­ykk gjennom helga. Fra venstre: Hedda Rui, Jarl Einar Otterstad, Tor Andreas Pettersen, Ida Holthe Lid og Kristian Grennes.
 ??  ?? PAPPORGEL: Andre etasje er viet til en rekke kunstinsta­llasjoner. Dette papporgele­t skal forflyttes opp i tårnet på Skien kirke i løpet av festivalen.
PAPPORGEL: Andre etasje er viet til en rekke kunstinsta­llasjoner. Dette papporgele­t skal forflyttes opp i tårnet på Skien kirke i løpet av festivalen.
 ??  ?? BAR: Det er lite som minner om trauste banklokale­r i Landmanngå­rden etter at Ann Charlotte Birkeland Berberg har satt sitt preg på det.
BAR: Det er lite som minner om trauste banklokale­r i Landmanngå­rden etter at Ann Charlotte Birkeland Berberg har satt sitt preg på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway