Varden

Bekymret for korallre

Forsuringe­n i deler av Norskehave­t skjer raskere enn tidligere målinger har vist, ifølge en ny rapport. Det er dårlig nytt for kaldtvanns­korallrev langs kysten.

- OSLO

For tre år siden ble det gjort beregninge­r over hvorfor forsuringe­n skjer i deler av Norskehave­t.

Men en fersk rapport, som ble le lagt fram torsdag, viser at utviklinge­n går raskere i dypvannet enn hva som tidligere er målt.

Klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) finner det urovekkend­e.

– Økt forsuring kan forandre livet i havet over tid. Det kan påvirke deler av grunnlaget for naeringsvi­rksomhet langs kysten. Dette understrek­er alvoret i de klimaendri­ngene vi står overfor, sier han.

Saerlig sårbare

Langs norskekyst­en finnes det rike forekomste­r av kaldtvanns­korallrev. Disse er sårbare når havet blir surere og kan i verste fall dø ut eller bli utkonkurre­rt av arter som tåler forsuringe­n bedre.

Helgesen påpeker at konsekvens­ene er svaert alvorlige om korallreve­ne dør ut.

– De er viktige for økosysteme­t i havet og sørger for mat og levested for mange andre arter, som brosme, sei og uer, sier han.

Prosessen med forsuring skjer t at deler av CO2-utslippene til atmosfaere­n tas opp og lagres i verdenshav­ene. Resultatet er at havet blir surere, påpekes det i rapporten.

I tillegg har kaldere vann evne til å ta opp mer CO2 enn varmere vann. De norske områdene er derfor spesielt sårbare, saerlig havområden­e lengst i nord.

– Store konsekvens­er

Økt nedbør, issmelting og avrenning fra elver svekker dessuten havets evne til å nøytralise­re forurensni­ngen, påpeker klimaminis­teren.

– Forsuringe­n av havet kan få store konsekvens­er for miljøet i de arktiske havene som allerede er påvirket av stigende temperatur­er og smeltende sjøis, sier Helgesen.

Rapporten ble lagt fram på fagdag i regi av Miljødirek­toratet og Bjerknesse­nteret torsdag.

Havforskni­ngsinstitu­ttet, Norsk institutt for vannforskn­ing og Uni Research har overvåket havforsuri­ng i alle norske havområder på oppdrag for Miljødirek­toratet siden 2010.

 ??  ?? ALVORLIGE KLIMAENDRI­NGER: – Økt forsuring kan forandre livet i havet over tid. Det kan påvirke deler av grunnlaget for næring svirksomeh­et langs kysten. Dette understrek­er alvoret i de klimaendri­ngene vi star overfor, ssier Klima- og miljøminis- n ter...
ALVORLIGE KLIMAENDRI­NGER: – Økt forsuring kan forandre livet i havet over tid. Det kan påvirke deler av grunnlaget for næring svirksomeh­et langs kysten. Dette understrek­er alvoret i de klimaendri­ngene vi star overfor, ssier Klima- og miljøminis- n ter...
 ??  ?? I FARE:
Langs norskekyst­en finnes det rike forekomste­r av kaldtvanns­korallrev.
I FARE: Langs norskekyst­en finnes det rike forekomste­r av kaldtvanns­korallrev.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway