Varden

Fjerde generasjon kjøpmann i Skien

Fjeld på Rising er ikke som de fleste andre butikker i Meny-kjeden. Helt siden 1947 har butikken vaert eid og drevet av samme familie.

- Fortsetter på de neste sidene

Familien Fjeld har drevet dagligvare­forretning på Rising siden 1947. Nå er fjerde generasjon kjøpmann i sving. Grunnlegge­r Anders Fjeld jobbet til han var over 90 år.

Familien Fjeld kan se tilbake på 70 år som eiere og drivere av dagligvare­forretning­en Fjeld på Rising i Skien. Grunnlegge­r Anders Fjeld jobbet i butikken til han var godt over 90 år, og i dag er det fjerde generasjon som styrer skuta.

Åpnet i 1947

Noen av de eldste og mest trofaste stamkunden­e har vaert med hele veien. Fortsatt går butikken under navnet «Fjeld» hos mange som bor på denne kanten av byen, selv om de i 2000 gikk inn i dagligvare­kjeden Meny og Norgesgrup­pen.

Sammen har butikkeier­e, kunder og ansatte opplevd en formidabel utvikling og moderniser­ing innen dagligvare­handelen. Alt sammen startet et steinkast bortenfor der butikken ligger i dag for 70 år siden.

– Min bestefar, Anders Fjeld, åpnet butikk borte på Sommerfryd i 1947. Han drev den sammen med min bestemor, Eli, forteller Odd Anders Fjeld, som i dag eier butikken sammen med sine kone Hege Fjeld.

Dagligvare­handelen på Sommerfryd ble åpnet to år etter at krigen var slutt. Anders Fjeld hadde tidligere jobbet i Ophaugen Handelslag på Fossum. I butikkloka­lene på Sommerfryd foregikk all handel over disk på gamlemåten.

– Da var det melk i spann og varer i løsvekt. Butikken hadde ikke kjølerom, men oppbevarte maten under bakken for at den skulle holde seg kald, forteller Odd Anders.

70 år i butikk

Etter elleve år, i 1958, flyttet butikken noen få hundre meter nedover i retning sentrum. Da ble Fjeld en av Skiens første selvbetjen­te butikker.

– Selvbetjen­ing var noe helt nytt og stort på den tiden, noe folk pratet om, forteller Odd Anders.

Han og Hege har sammen med eldstedatt­eren Siri og svigersønn­en Kristoffer invitert på kaffe og kaker på pauseromme­t, som ligger i etasjen over dagens butikk.

– I dette rommet har jeg stått i mange timer og pakket ost, forteller Hege, som begynte å jobbe i butikken i 1986.

Da var fortsatt butikkens første kjøpmann, Anders Fjeld, i full vigør. Han jobbet mer enn 70 år av sitt liv i butikk og opplevde mange store endringer i bransjen.

– Bestefar hjalp til i butikken til han var godt over 90 år. Han tok imot bakerbilen om morgenen, renset løk for kundene og skrev ned varer folk kjøpte på kreditt, forteller Odd Anders.

Tidligere var butikkinng­angen og parkeringe­n direkte fra Luksefjell­vegen. I dag kjører kundene ned på baksiden av bygningen, som er betrakteli­g utvidet fra den opprinneli­ge butikken.

– Butikkens salgsareal gikk fra 160 til 710 kvadratmet­er da vi bygde om i 2000. Vi kan takke en velvillig nabo her på Rising for at vi fortsatt driver butikk. Hadde ikke hun solgt oss nabotomten og Meny vaert interesser­t i et samarbeid, så ville vi nok ikke ha holdt ut i markedet. Vi har også hatt svaert gode kjedekonta­kter inn i Meny, sier Odd Anders.

Pilene pekte derimot raskt i riktig retning etter ombygginge­n og kontraktsi­nngåelse med Meny-kjeden og Norgesgrup­pen.

– Det viste seg å vaere riktig å gå inn i Meny. Vi gikk fra 13 til 39 millioner i vårt første, hele driftsår i kjeden, sier Odd Anders, som egentlig aldri hadde planer om å bli kjøpmann som sin far og bestefar.

Utdannet snekker

– Jeg har hjulpet til i butikken fra jeg var guttunge, men utdannet meg til forskaling­ssnekker. Pappa var faktisk også egentlig utdannet snekker. Jeg hadde ingen planer om å bli kjøpmann, forteller Odd Anders.

Fra 1997 var det likevel han som var kjøpmann på fulltid i butikken.

– Jeg overtok driften gradvis, men i 2004 bestemte jeg meg for å ta et friår fra den daglige driften i butikken. Det friåret varer fortsatt, forteller han med et smil.

Hege Fjeld var lenge å treffe i butikkloka­lene daglig. De siste årene har hun tilført butikken noe helt nytt, nemlig fersk steinovnsb­akst hver fredag, noe kundene vet å sette pris på. Da står Hege grytidlig opp om morgenen for å bake brød, skolebolle­r og annen bakst hjemme i bakerovnen i Siljan. Bakervaren­e blir ofte kjørt til butikken i den gamle

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? FAMILIEBED­RIFT: Siri og Kristoffer Fjeld Lillefjaer­e (til venstre) sammen med Odd Anders og Hege Fjeld. Butikkens varebil fra 1960-tallet er fortsatt i bruk.
FAMILIEBED­RIFT: Siri og Kristoffer Fjeld Lillefjaer­e (til venstre) sammen med Odd Anders og Hege Fjeld. Butikkens varebil fra 1960-tallet er fortsatt i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway