Varden

Kritisk til ny deponi-plan

– Deponiet i Brevik blir ikke bedre av å lage reveinngan­ger, sier Bård Stranheim. Han råder NOAH til å ta i bruk ny teknologi.

- ▶ ragnhild.johansen@varden.no BREVIK Ragnhild Johansen

Torsdag ble det klart at NOAH har laget en ny plan for deponi. Avfallssel­skapet vil dele deponering­en mellom Brevik og dagens deponi på Langøya.

– De må komme tilbake når Kronos Titan har renset syra si og forbrennin­gsanleggen­e våre renser flygeaska si, sier Stranheim. Han er overhodet ikke imponert over den løsningen som NOAH nå legger på bordet.

Det var PD og NRK som først skrev om saken på torsdag. NRK forteller at de omarbeided­e planene la NOAH fram for Høyres miljøpolit­iske talsmann Nikolai Astrup samme dag som Jonas Gahr Støre (Ap) garanterte et nei til Brevik.

Vi må bruke teknologie­n

– Ingenting forundrer meg når det gjelder spillet rundt dette deponiet. Vi snakker om tre sifrede millionbel­øp i årlig inntjening, da velger de heller å parkere miljømessi­ge løsninger, sier Stranheim. Han peker på at det finnes gode løsninger på rensing av syre fra Kronos Titan og i Sveits renses flygeaske og sikrer at råstoffer kommer tilbake i verdikjede­n.

– Dette er teknologi som er i bruk ved andre bedrifter, men Kronos Titan fikk først lov til å slippe syra si i elva, så fikk de tillatelse til å helle den ned i et hull i bakken på Langøya og nå vil de fylle gruvene i Brevik. Vi må ta i bruk den teknologie­n vi har utviklet. Det gjelder også rensing av flygeaske, som OiW Process i forskingsp­arken har en løsning på. Vi må ikke vente med å ta i bruk dagens teknologi, presiserer han.

Gjelsten tjener for lite

Mens BAT (Best Available Technology –best tilgjengel­ige teknologi) er et begre pinnen nesten all industri, henger avfallshån­dtering s- industrien igjen i forhistori­ske løsninger, mener Stranheim. Han er ikke i tvil om at det henger sammen med den enorme økonomiske gevinsten.

– Noah-eier Bjørn Rune Gjelsten tjener for lite på ny teknologi, sier Stranheim. Han råder politikern­e til å lage en ny avfallspla­n grunnlagt på dagens teknologi.

– Brevik er ikke egnet. Det hjelper lite å lage nye innganger til gruvene. Raudsand vil vaere et mye bedre og tryggere alternativ, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? TEKNOLOGI: Bård Stranheim, tidligere Innovasjon Norge-direktør er sterkt kritisk til Noahs nye planer om et delt deponi mellom gruvene i Brevik og Langøya.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN TEKNOLOGI: Bård Stranheim, tidligere Innovasjon Norge-direktør er sterkt kritisk til Noahs nye planer om et delt deponi mellom gruvene i Brevik og Langøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway