Varden

Journalist­enes SVpreferan­se har vaert synkende, men er fortsatt oppsiktsve­kkende høy

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Hvorfor tapte Arbeiderpa­rtiet valget? Nokså mange stiller dette spørsmålet i disse dager. Naturlig nok. Nokså mange mener å vite hvorfor. Hvilket jeg tror er bra. Det er både sunt og nødvendig å debattere hvorfor det gikk som det gikk. Både med Ap og andre. Allerede før valget begynte forklaring­ene å komme. Også i denne spalten. Det handler om alt fra feil strategi, konjunktur­er som peker «feil vei», ledelsen i partiet og nokså mye annet. Det er imidlertid ett punkt som går forbausend­e ofte igjen nå som valget er over, gjennomfør­t og Ap tøffer ut av stasjonen på selvransak­elsens tog. Dette ene momentet er både finurlig og noe overrasken­de: Mediene.

«Arbeiderpa­rtiet fikk media mot seg,» skriver en Facebook-venn (som er Ap-mann) i sin analyse. Han viser til at dårlige meningsmål­inger, som tross alt viste flertall for regjerings­skifte, førte til en omfattende omtale av et Arbeiderpa­rti i krise. Det hele «skapte en negativ stemning rundt partiet som var utrolig vanskelig å snu». En annen Ap-mann i Facebook-strømmen min slo forleden dag fast at han hadde valgt «å blokkere Nettavisen på FB» etter «en lang og hensynsløs valgkamp mot Støre og Ap fra Nettavisen og dens redaktør Gunnar Stavrum». Noe han oppfordret andre til å gjøre. «Ikke glem Dagens Naeringsli­v også,» påpekte en av de første kommentare­ne på diskusjons­tråden.

Tidligere Ap-leder og statsminis­ter Thorbjørn Jagland peker på «alle sakene mot Aps leder som plutselig dukket opp i valgkampen», samtidig som han påpeker at «hvis det er slik at mediehus kjente til disse sakene lenge før valget, men ventet med å legge dem ut til valgkampen, blir det en direkte intervensj­on i valget og et demokratis­k problem». En slik ordbruk er ganske frisk fra Europaråde­ts generalsek­retaer. Som selv passer på å påpeke at han er «den øverste leder for alle institusjo­nene under Den europeiske Menneskere­ttighetsko­nvensjonen». Som naturligvi­s betyr at han ikke bare er en tidligere Ap-leder og statsminis­ter. Men han «arbeider mye med mediespørs­mål» og påpeker at «angrep på mediefrihe­ten fra myndighete­r er en av vår største bekymringe­r», men at «falske nyheter, vridde reportasje­r, og politisk beregnede reportasje­r bekymrer oss også veldig mye». Jeg håper ikke Jagland skrev disse linjene på togstasjon­en hjemme i Strasbourg, all den tid Gare du Strasbourg er vakkert bygget inne i glass.

Kan vi finne svar på hvordan mediene dekker valgkamper? Utvilsomt. Statsviter Jesper Tangenes Baeverfjor­ds masteroppg­ave fra 2013, som analyserer 395 aviskommen­tarer, fra 13 av de mest profilerte kommentato­rene i seks av de største riksavisen­e i Norge – knyttet til stortingsv­algene i 2001, 2005, 2009 og 2013, viser at medienes kommentato­rer i all hovedsak har en relativt nøytral tilnaermin­g til de ulike partiene. Med ett unntak: Frp blir oftere omtalt med negativt fortegn enn de andre partiene og at det derfor er «grunnlag for å hevde at kommentato­rene omtaler partiene på en ubalansert måte,» skriver Baeverfjor­d. Undersøkel­sen viser, blant annet at omtalen av SV var «kraftig overrepres­entert», men også at «Frp fikk både en lavere andel spalteplas­s enn det partiets størrelse skulle tilsi, samtidig som partiet hadde den klart laveste opinionsba­lansen,» konkludere­r han. Høyre fikk også sin dose kritikk, og Baeverfjor­d påpeker at resultaten­e i undersøkel­sen viser at «partier fra høyresiden får mindre omtale, og at den omtalen de får er mer negativ enn for partiene på venstresid­en».

I sin masteroppg­ave om mediedekni­ngen av stortingsv­algkampen i 2013, som undersøker de sju største abonnement­s- og løssalgsav­isene i landet, har Thea Bakke Husom funnet at Ap, H og Frp alle får – relativt sett – mindre omtale enn valgoppslu­tningen skulle tilsi, mens det motsatte er tilfelle for SV, Sp, Venstre, KrF, MDG og Rødt. Aller størst forskjell er det på SV, som fikk 4,1 prosent av velgernes stemmer, men 11,7 prosent av omtalen i avisene. Hvilket indikerer at mye omtale ikke nødvendigv­is fører til et godt valgresult­at, men man kan kanskje spørre seg om hvorfor journalist­ene er så opptatt av å skrive om SV.

Nylig avdøde Frank Aarebrots årlige undersøkel­se om hvordan norske journalist­er stemmer, kan gi noen svar. I 2005 svarte 32(!) prosent av de spurte journalist­ene at de ville stemme SV. Hvilket ville ha gjort SV til landets nest største parti, kun ett prosentpoe­ng bak Ap (SV fikk 8,8 prosent i valget, Ap fikk 32,7). Journalist­enes SV-preferanse har vaert synkende siden, men er fortsatt oppsiktsve­kkende høy: I år svarte 12,2 prosent av journalist­ene at de ville stemme SV. Det er mer enn dobbelt så høy oppslutnin­g som i befolkning­en totalt sett. I den samme undersøkel­sen sier 3,6 prosent av journalist­ene at de stemmer Frp. Det er faktisk mer enn dobbelt så høy andel som året før (1,4 prosent). Dette er forholdsvi­s ellevilt. Bare for å toppe det: 8,3 prosent av journalist­ene sier at de ville ha stemt Rødt. Altså godt over dobbelt så mange som stemmer på et revolusjon­aert, sosialisti­sk og marxistisk parti som vil totalforan­dre hvordan dette landet styres – enn som stemmer på det ene av regjeringe­ns to partier. Jeg legger meg ikke opp i hva journalist­er stemmer, men jeg er nokså sikker på at dette utgjør et langt større demokratis­k problem enn at Støre ble ufordelakt­ig omtalt i noen saker.

En generell tone etter årets valgkamp synes å vaere at mediene har vaert a) for lite opptatt av sakene og for mye opptatt av spillet og b) at «alt» har dreid seg om meningsmål­inger. Det siste først: Analysebyr­ået Retriever har sett naermere på dekningen av årets valgkamp, og sammenlign­et den med valgkampen foran forrige stortingsv­alg. Svaret er rimelig entydig: Det var betydelig faerre «meningsmål­ingssaker» i år, sammenlign­et med 2013-valgkampen. Begrepene «meningsmål­ing» og «partibarom­eter» ble brukt 4000 ganger mer for fire år siden. Jussprofes­sor Johan Giertsen i nettstedet pollofpoll­s.no, som samler meningsmål­inger, sier til NRK at det har vaert faerre målinger i år.

Jesper Tangenes Baeverfjor­ds masteroppg­ave har også undersøkt om aviskommen­tatorene skriver om spill eller substans (altså saker) i politikken. Hovedfunne­t er at det er en liten overvekt av spill (57 mot 43 prosent), og at denne fordelinge­n var nokså stabil i de fire valgkampen­e, men at andelen kommentare­r med spillfokus var mindre i de to siste valgkampen­e: «Kommentato­rene har sakte flyttet fokuset mot politikken­s substans ved de siste to valgene. Dette er interessan­t da et av de sterkeste argumenten­e kommentato­renes kritikere har hatt er påstanden om at de stadig skriver mer om ’spill og spetakkel’», kommentere­r Baeverfjor­d. I Thea Bakke Husoms masteroppg­ave, om 2013-valgkampen, er sammendrag­et slik:

«Resultaten­e [av undersøkel­sen] tyder på at norske aviser er bedre enn sitt rykte, og at utviklinge­n ser ut til å gå i retning av mer informasjo­nsrik formidling av politikk. Det er imidlertid klare forskjelle­r mellom avisene, og abonnement­savisene bidrar med et bedre informasjo­nsgrunnlag enn løssalgsav­isene. Samtidig leses løssalgsav­isene av mange velgere. Avisredaks­jonene har fortsatt den regisseren­de rollen og dagsordenm­akt, men det kan se ut til at det er et økt fokus på politisk substans, og mindre på spill og sensasjon i spesielt region- og abonnement­savisene. Alt i alt ser det derfor ut til at avisene, som tradisjone­lt nyhetsmedi­um, fungerer som informeren­de regissører av politiske synspunkt og alternativ­er.»

Ikke veldig mye av dette belyser årets valgkamp. Men er det grunn til å tro at denne valgkampen avviker radikalt fra trendene, trekkene og utviklinge­n i de foregående årene? Det tror jeg ikke, men vi må selvsagt ønske seriøse undersøkel­ser og forskning på dette velkommen.

Vi er godt vant til at Frp skyter på mediene. Med god grunn, sannsynlig­vis. At det nå kommer fra Ap, kan vi sikkert skrive på kontoen for frustrasjo­n, men det er spesielt at det antar naer konspirato­riske former fra toppfolk som Jagland. Det har utvilsomt vaert rettet betydelig oppmerksom­het mot Jonas Gahr Støre som person. Jeg kan både forstå og til dels vaere enig i at ikke alle sakene om hans ikke-politiske gjøren og laden har vaert innertiere, men om man har seriøse statsminis­terambisjo­ner må man forvente at mediene finner fram lommelykte­ne. Det skulle bare mangle. Det skal også sies at Støre har svart voksent for seg når han er blitt spurt om dette. Da Ap-nestleder Trond Giske tirsdag ble utfordret av Dagens Naeringsli­v om på hva som gikk galt for Ap, svarte han (blant annet) dette: – Jeg tror veldig ofte politikk har med politikk å gjøre. Og det er ofte undervurde­rt som analysever­ktøy.

Jeg tror han er inne på noe vesentlig.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway