Varden

Hatpredika­nter knyttes til mange terrorangr­ep

Bak et flertall av de islamistis­ke terrorangr­epene i Europa står religiøse ledere som sprer hat, ifølge en gjennomgan­g fra nyhetsbyrå­et TT.

- STOCKHOLM

Det svenske byrået har gått gjennom rapporter fra Europol, det amerikansk­e utenriksde­partemente­t og analyser i internasjo­nale medier om de 68 som har gjennomfør­t totalt 37 islamistis­ke angrep i Europa siden august 2014.

Konklusjon­en er at to tredeler av gjerningsp­ersonene, 44 av 68, kan kobles til en eller flere religiøse ledere. Terrorfors­ker Magnus Ranstorp sier de religiøse lederne er viktige.

– De blir som magneter som tiltrekker seg potensiell­e terroriste­r. De kanalisere­r viljen til å inngå i en større sammenheng og skaper en struktur rundt det hele, sier forskeren som jobber ved Forsvarshö­gskolan i Stockholm.

Følger IS’ oppfordrin­g

Islamistis­ke terroransl­ag har økt dramatisk i omfang etter at IS for tre år siden oppfordret til angrep i Europa.

Predikante­ne eller imamene skaper i stor grad de ideologisk­e forutsetni­ngene for voldshandl­ingene, ifølge terroreksp­erter.

Et eksempel er de to angrepene i Barcelona 17. august i år. Gjerningsm­ennene ble ifølge politiet radikalise­rt av imamen Abdelbaki Es Satty. Satty, som er blitt omtalt som hjernen bak angrepet, ble selv drept i en kraftig eksplosjon i småbyen Alcanar.

Mange eksempler

Andre eksempler er angrepet mot Charlie Hebdo og en jødisk butikk i Paris i januar 2015. De tre gjerningsm­ennene var inspirert av den selvutnevn­te imamen Farid Benyettou. Det var også inspirert av den dømte islamisten Djamel Beghal, som igjen var under påvirkning av den ekstreme imamen Abu Hamza al-Masri ved Finsbury Park-moskeen i London, som er fengslet på livstid i USA.

Et flertall av de 14 som sto bak angrepene mot Bataclan ogandremål­iParisinov­ember samme år, var sterkt påvirket av Khalid Zerkani, en selvutnevn­t predikant som igjen var påvirket av den salafistis­ke imamen Bassam Ayachi. Alle bodde i bydelen Molenbeek i Brussel. Den belgiske statsadvok­aten Bernard Michel har anklaget Zerkani for å ha «fordervet en hel generasjon unge».

De britiske predikante­ne og IS-støttespil­lerne Anjem Choudary og Abu Haleema hadde påvirkning på gjerningsm­ennene som brukte biler og kniver til å drepe folk i London i mars og juni i år. Choudary fikk for øvrig besøk av Ubaydullah Hussain i London i 2014, går det fram av dokumentar­en «Den norske islamisten». Hussain er dømt for terrorrekr­uttering og IS-støtte.

Ifølge TT er om lag halvparten av dem står bak de islamistis­ke terrorangr­epene i Europa etter august 2014, unge menn med foreldre som har innvandret fra muslimske land. Rundt 70 prosent har afrikanske røtter, og mange har sittet i fengsel.

Nekter innreise

Ifølge Peter Neumann, som forsker på radikalise­ring ved King’s College i London, rekruttere­s folk til islamistis­ke bevegelser først og fremst gjennom personlige kontakter og ikke via nettet. Her spiller predikante­ne en nøkkelroll­e.

Spørsmålet er hvordan man skal håndtere dem. Enkelte land, som Danmark, har nektet hatpredika­nter innreise, mens Italia utviste et stort antall mennesker til land som Tunisia, Marokko og Pakistan i 2015–16.

Ranstorp påpeker at utvisninge­ne av hatpredika­nter skjer raskt og uten debatt i Italia.

– Utvisninge­ne kan ha hatt en effekt, ettersom Italia ennå ikke har vaert rammet av terrorangr­ep, sier han.

En utfordring er at det ikke fins noe vigslingss­ystem i islam, og at hvem som helst i utgangspun­ktet kan ta på seg rollen. Et forslag er å tilby imamutdann­ing i Sverige, noe som også har vaert tema i Norge. Men den svenske terrorfors­keren tror ikke det vil hjelpe på dette problemet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX. ?? TERROR: Den 17. august ble 13 mennesker drept i Barcelonas hovedgate La Rambla. Våpenet var en varebil. Senere kjørte også en bil inn i en folkemengd­e i havnebyen Cambrils. En imam ved navn Abdelbaki Es Satty er blitt omtalt som hovedmann i terrorcell­en.
FOTO: NTB SCANPIX. TERROR: Den 17. august ble 13 mennesker drept i Barcelonas hovedgate La Rambla. Våpenet var en varebil. Senere kjørte også en bil inn i en folkemengd­e i havnebyen Cambrils. En imam ved navn Abdelbaki Es Satty er blitt omtalt som hovedmann i terrorcell­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway