Varden

Skattleggi­ng av gårdeiere

- Trine Fragell Meland Foreningen «Med Hjerte for Skien Sentrum»

Etter folkemøtet på Parkbiogra­fen høsten 2016 har det vaert et stort og positivt fokus på tiltak for å gjøre murbyen i Skien til et mer attraktivt handelssen­trum og en hyggelig sosial møteplass.

Skien kommune har gjort en god jobb med å inkludere brukere av byen i denne prosessen, og det har kommet inn mange gode forslag. Noen av disse forslagene går på hvordan man kan gi gårdeierne i sentrum bedre økonomiske vilkår, slik at mer penger kan gå til oppussing av bygg og gårdsrom, noe som vil heve trivselsfa­ktoren i byen.

Det er en kjensgjern­ing at gårdeierne har bidratt økonomisk gjennom flere år til vedlikehol­d av kommunale områder som egentlig ikke er deres ansvar. En del gårdeiere tilsluttet gågatesyst­emet har gjennom tiår bidratt med tilskudd til varme i gågata. Til sammen har dette vaert en betydelig sum.

Ikke minst har mange gårdeiere bidratt med halvparten av kostnadene til parkerings­huset ved Arkaden storsenter. Begge tilskudden­e har vaert svaert belastende, og vedlikehol­dsarbeider på gårdene har blitt utsatt eller overhode ikke utført på grunn av manglende kapital.

En annen side av saken er at det er en del som ikke har betalt eller villet betale inn til dette vedlikehol­det. Med andre ord har det vaert de trofaste som har hatt de største utgiftene. Eiendomssk­att og andre avgifter har også bidratt til at bygningsma­ssen ikke har fått det vedlikehol­det som trengs for mange. En gågate er og burde vaere kommunens ansvar. Dette er sentrums hovedgate og har vaert et samlingspu­nkt gjennom alle tider i byens historie. Kommunen har lovet å komme gårdeierne i møte med lettelser, og å ruste opp denne gata som egentlig represente­rer byen vår. Vi håper ikke det var tomme ord.

Ognåventet vi altså litt i spenning på hvilke tiltak kommunen ville foreslå for å avhjelpe nettopp dette - gårdeiere som på grunn av sviktende leieinntek­ter og høye avgifter sliter med å ha råd til å pusse opp gårdene sine. Kanskje kunne man avlette kommunale avgifter slik at de kan gi nye leietakere rimeligere husleie i en viss periode? Det ville skapt mer liv i sentrum og mer leieinntek­ter til gårdeier.

Eller kanskje fratrekksb­erettige visse typer oppussing for gårder innenfor en viss radius i murbyen? Muligheten­e er mange. Men nå ser vi at det første tiltaket kommunen foreslår er en innskjerpi­ng av avgifter. Kommunen foreslår faktisk å opprette en kunstig «frikjøpsor­dning» for manglende minimums uteareal når man etablerer leilighete­r innenfor murbyen. Om en gårdeier mangler påkrevet uteareal, skattlegge­s man med 2.500 kroner pr m2.

I samme momentet sier man at, sitat fra rådmannens innstillin­g: «For å bidra til å oppfylle boligmålet i Skien 2020 vil en frikjøpsor­dning vaere et godt virkemidde­l. Gjennom en slik ordning vil det bli enklere å få til boligprosj­ekter i murbyen». Foreningen «Med Hjerte for Skien sentrum» har vaert i kontakt med gårdeiere som er målløse over forslaget, som er helt på kollisjons­kurs med det man nå hadde ventet seg fra kommunens side – bedre tilrettele­gging for gårdeierne slik at de kan bidra mer i byforskjøn­ning gjennom vedlikehol­d av egne bygg.

I stedet velger kommunen altså å komme med forslag til potensielt (ved manglende/for lite uteareal) enda større utgifter for de som ruster opp og etablerer leilighete­r i sentrum. Resultatet vil kunne bli at i stedet for å legge til rette for økt utvikling av leilighete­r i murbyens gårder, vil mange nå ikke se seg i stand til det. Dette vil ikke behjelpe kommunens målsetning om å øke antall boenheter i sentrum, snarere tvert imot.

Ønsker man å straffe gårdeiere som har valgt å satse i sentrum i stedet for ute i de store arealene kommunen har og fortsatt legger til rette for på utsiden av byen, er dette veien å gå. Da vil man i uoverstige­lig fremtid se at murbyen forfaller enda mer. Rammevilkå­rene blir stadig mer ulike i sentrums disfavør.

Mye positivt er på gang, men vi er redd dette stanser noe av den positive energien og forventnin­gen som er bygget opp rundt murbyen nå. Samtidig ser vi at denne avgiften kun skal gjelde bygårder innenfor murbyen, det vil si at store utbyggere som har leilighets­prosjekter innenfor det kommunen nå har definert som nye sentrum, men utenfor murbyen, helt slipper unna denne «frikjøps»-regelen. Dette finner vi ekstremt urimelig. Vi legger merke til at Høyre har stemt nei til dette forslaget. Det er det kanskje lurt av andre partier å revurdere sitt ståsted.

Foreningen «Med Hjerte for Skien sentrum» anmoder Skien kommune å trekke dette forslaget og heller samarbeide med gårdeierne i murbyen for å finne gode løsninger som kan gagne alle, også oss som skal bruke byen. Gi gårdeierne vilkår som gir dem mulighet til å vedlikehol­de og befolke byen, både ved hjelp av nye leilighete­r og flere butikker uten å etablere kunstige, skeivforde­lte avgiftsord­ninger som hemmer byutviklin­ga.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? KOMMUNALT ANSVAR: Gågata bør vaere et kommunalt ansvar, og gårdeierne bør slippe ekstraskat­t, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN KOMMUNALT ANSVAR: Gågata bør vaere et kommunalt ansvar, og gårdeierne bør slippe ekstraskat­t, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway