Varden

Hvorfor Gahr Støre mislyktes

- Trond Andersen Skien

Så glapp det likevel for Jonas Gahr Støre. Men ikke før i siste liten. Han var i ferd med å gripe armlenet på statsminis­terstolen da han plutselig snublet. De mange avsløringe­ne av vår hjemlige politikks kameleon ble avgjørende for at mange av hans tilhengere byttet ståsted.

Kameleonen skifter farge etter omgivelsen­e, akkurat som Gahr Støre gjorde fra Høyre til Ap, i håp om ikke å bli oppdaget og avslørt. Men det ble han til gagns, takket vaere medienes halstarrig­het da de fikk teften av noe helt annet enn statsminis­terkandida­ten ga seg ut for. Han iførte seg i ren taktikk Arbeiderpa­rtiets kledebon. Kamuflasje­n virket perfekt lenge, men da den ble fjernet plagg for plagg, trådte det fram en skikkelse med steinrike kapitalist­ers lite tiltrekken­de kjennetegn.

Først og fremst evnen og glupskhete­n til å fylle pengekiste­n med enda mer verdier. Den ble stadig tyngre, også etter at Gahr Støre meldte seg på i statsminis­ter-racet. Til slutt ble den for tung å slepe på, og fordi han ikke ville slippe taket trakk den ham ned.

På scenen, der alle kunne iaktta ham, opptrådte han alltid med bravur og framførte arbeiderpa­rtipolitik­k på prikkfri måte. Men når han gjemte seg i kulissene hvor ingen så hva han syslet med, gikk han inn i høyrefolks forterpete, tradisjone­lle rolle. Det vil si berikelse av egen person, sågar på kritikkver­dig vis. Spesielt i relasjon til Arbeiderpa­rtiet og fagbevegel­sens henstillin­ger om å droppe investerin­ger som profittere­r på uryddige forhold i arbeidsliv­et, for ikke å snakke om å satse penger på dulgte selskapers produksjon av atomvåpen og krigsmidle­r.

Hadde Gahr Støre hatt forstandig­e rådgivere, burde han fått hint om å kvitte seg med den belastende pengekiste­n, og i stedet konsentrer­e seg fullt og helt om politikken. Gjorde han det i god tid før hans økonomiske krumspring kom for en dag, og forkynte at rikdommene hans skulle brukes på opprettels­en av legater og fonds til beste for allmennhet­en, ville han blitt båret på gullstol til statsminis­terboligen av gamle og ikke minst nye skarer av tilhengere.

Riktignok ville det sterkt svekke hans finansiell­e status. Til gjengjeld ville hans politiske kapital gå til himmels. Samtidig kunne han slenge på en ytring om at statsminis­teravlønni­ngen på halvannen million kroner var så bra at den ga økonomisk holden og bekymrings­fri tilvaerels­e.

Detharhell­er ikke styrket tilliten når han hevder at Høyre betyr øket forskjell mellom rik og fattig, når han selv er et iøynefalle­nde bevis på at også i Arbeiderpa­rtiet forholder det seg nettopp slik. Advarselen klinger hult og lite troverdig når den framsettes av en multimilli­onaer og Stortinget­s rikeste person.

Gahr Støre kunne med relativt enkle, men riktignok dyre, grep sikret seg en evig og beundrings­verdig plass i landets politiske historie. Nå blir han neppe annet en liten fotnote.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway