Varden

ANDRE MENER

-

Alle partiene som støttet Høyre-Frp-regjeringe­n, gikk tilbake ved dette valget, mens alle de rødgrønne partiene gikk fram – med unntak av Ap. I deler av landet har dette vaert et gedigent protestval­g mot regjeringe­ns sentralise­ringspolit­ikk. Sp har ridd på denne bølgen og vunnet mandater i mange nye fylker. (...)

For å få flertall for regjeringe­ns saker må nå både Venstre og KrF stemme for. En første test blir tvangssamm­enslåinger av kommuner, som KrF er imot. Der KrF ønsker seg en friere stilling, vil Venstre

ventelig bli enda mer lojalt overfor Høyre og Frp, ettersom partiet langt på vei kan takke taktisk stemmegivn­ing i Oslo vest, Asker og Baerum for at det ble reddet. Skal den rødgrønne opposisjon­en få flertall og gjennomsla­g for sine saker, er den imidlertid avhengig av at KrF ikke knytter seg for tett til Høyre og Frp, men går inn i en reell blokkuavhe­ngig rolle.

Klassekamp­en

Når vi i dag ser tilbake på en valgkamp der mye naturlig nok har handlet om å peke på det som ikke er så bra, er det viktig å huske på at vi i sum har all grunn til å vaere fornøyde med det vi har.

Det vi derimot ikke bør vaere så fornøyde med, er at Norge faller fem plasser på den internasjo­nale sjenerøsit­etsindekse­n fra 2016 til 2017, som Vårt Land omtalte i går. (...)

Å vaere nummer 20 på listen over de mest sjenerøse landene i verden, er i utgangspun­ktet ingen grunn til selvpiskin­g. Det er tross alt 135 land som er dårligere. Samtidig: Det er vanskelig å se hvorfor menneskene i verdens lykkeligst­e og rikeste land ikke skal toppe denne kåringen. Av den som har fått mye, skal det ventes mye, som en klok mann en gang sa.

Vårt Land

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway