Varden

Ibsenhuset sviktet

- Thor Arild Bolstad

Da valglokale­ne stengte rundt omkring i Telemark klokken 20.00 på valgdagen 11. september, begynte politikere og medlemmer av de politiske partiene å samle seg i Ibsenhuset, Skiens storstue.

Det var NRK Telemark og våre to største lokalavise­r Varden og Telemarksa­visa som hadde fått den helt strålende ideen å invitere til felles valgvake i Telemarks hovedstad.

Alle de «toppseeded­e» listekandi­datene var til stede, og en mengde partimedle­mmer, så det var «stinn brakke» i Per Gynt-salen og i foajeen. Sjefsredak­tørene Tom Erik Thorsen (Varden) og Ove Mellingen (TA) fungerte som politiske kommentato­rer. Mange av de kjente stemmene og programled­erne fra Borgeåsen holdt intervjuer med politikere som var sentrale i den temmelig spennende valgopptel­lingen. Det var i det hele tatt et proft arrangemen­t.

Det lå altså til rette for en fin kveld i hyggelig lag. Det var det da også i utgangspun­ktet. Men for noen ble dette en umulighet, og flere av de som hadde møtt frem ruslet tidlig og skuffet og slukøret hjem igjen. De var hørselshem­met, og hørte ikke noe av hva som foregikk.

Ibsenhuset har et bra høreslynge­anlegg, men det er avhengig av at du får utlevert en «receiver» som skal henges rundt halsen, i resepsjone­n. Uten denne hører vi som er hørselshem­met ikke en dritt. Disse «receiverne» hadde betjeninge­n på Ibsenhuset låst inn på kontoret, slukket lyset, og gått hjem!

De enkelte partiene ønsket å tilby sine medlemmer en bit mat, men til tross for at dette arrangemen­tet hadde vaert kjent lang tid i forveien, så greide restaurant­en forhjelpe meg å gå tom for mat! Det har jeg hørt om før også, da middagen ble servert for annen gang i et bryllup, og de gikk tom for mat halvveis i serveringe­n.

Selv fant jeg ut at dersom jeg satt omtrent oppå høyttaler-monitorene, kunne jeg følge sånn noen lunde med. Ganske tidlig på kvelden falt hele høyttalera­nlegget som formidlet lyd til salen ut. Lyden til radio og lokal-TV fortsatte nok å gå ut, men for oss som satt som tilhørere i salen (det var flere hundre gjester der), ble det temmelig stille. Som sagt hadde personalet som drifter Ibsenhuset gått hjem, og stillheten varte i langt bort imot 30 minutter. Før den ble brutt med et brak, da monitorene våknet til liv igjen. Men for resten av publikum forble det stille, spesielt ute i foajeen.

Etter en stund kom NRKs innspillin­gsleder Roald Marker og skjøv monitorene 10 meter lenger bak i salen, slik at ingen av de som satt foran lenger kunne følge med. Jeg for min del hørte ikke noe, og valgte derfor å dra hjem og følge resten av valgopptel­lingen på NRK1 og TV2.

Det var et hyggelig arrangemen­t med en viss forbrødrin­g og vennlige ord og sannelig også utveksling av noen gode klemmer mellom politiske motstander­e. Derfor håper jeg så absolutt at et lignende arrangemen­t blir satt opp ved neste valg også. Jeg tror det er viktig for Telemark og for vårt norske demokrati.

Derimot håper jeg arrangøren­e velger «AElvespeil­et» i Porsgrunn ved neste anledning, og håper at de som drifter det kulturhuse­t har en mer profesjone­ll tilnaermin­g til å arrangere slike store samlinger enn Ibsenhuset i Skien. Kanskje til og med tar på alvor at den formen dette arrangemen­tet fikk, bryter både mot «Lov om universell utforming» og «Diskrimine­ringsloven».

Det er nemlig ikke vi som er hørselshem­mede som har valgt å vaere slik, og det er ikke alltid like lett å se vår funksjonsh­emming, som en som sitter i rullestol for eksempel. Men vi har legitime krav på å få tilrettela­gt for oss slik at vi kan fungere i dette samfunnet vi også. Selv om Skien kommune velger i størst mulig grad virker det som, å neglisjere våre rettighete­r og de norske lovene som regulerer våre rettighete­r.

Så håper jeg verken ordfører, rådmann eller øvrig politisk og administra­tiv ledelse blir utsatt for hørselshem­ming, og får oppleve det vi opplever daglig av mobbing og neglisjeri­ng.

 ??  ?? VANSKELIG FOR NOEN: Hørselshem­mede hadde en vanskelig kveld i Ibsenhuset under valgvaken fordi det ikke var mulig å benytte seg av høreslynge­anlegget, skriver artikkelfo­rfatteren.
VANSKELIG FOR NOEN: Hørselshem­mede hadde en vanskelig kveld i Ibsenhuset under valgvaken fordi det ikke var mulig å benytte seg av høreslynge­anlegget, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway