Varden

Overkjører egen menighet

- Gunnar Hopen

I et leserbrev i PD 08.09.2017 skriver Truls E. Norby at han ikke bare tror, men vet at en overvelden­de majoritet av menigheten­s aktive medlemmer gjerne vil ha den nye kirken (Reis opp). Dette er oppsiktsve­kkende.

Det er oppsiktsve­kkende når den eneste anledninge­n medlemmene i Porsgrunn menighet fikk til å si sin mening viste at et klart flertall forkastet denne planen til fordel for en gjenoppbyg­ging av den gamle Østre Porsgrunn kirke.

Til tross for at kirkeloven krever at medlemmene av menigheten skal få si sin mening før vedtak fattes om bygg av kirke, unnlot Porsgrunn menighetsr­åd å gjøre dette, inntil en gruppe medlemmer benyttet sin lovfestede rett til å kreve et menighetsm­øte med votering om spørsmålet: Ja eller nei til gjenoppbyg­ging av den gamle kirken.

Menighetsr­ådet bestemte at dette møtet skulle holdes 28.06.2015 i Vestre kirke, etter gjennomfør­t gudstjenes­te og 30 minutters lovprisnin­g av kirkeprosj­ektet «Reis opp» ved arkitekten. Det møtte ca. 400 personer, hvilket er dobbelt så mange som det var plass til i lokalene som menighetsr­ådet hadde stilt til disposisjo­n og det største antallet frammøtte til noe tidligere menighetsm­øte i Porsgrunn.

Etter at noen stemmesedl­er ble forkastet fordi de var påskrevet «Ja til rekonstruk­sjon» i stedet for bare «Ja» eller «Nei», forelå det 330 godkjente stemmer, hvorav flertallet (225) stemte for rekonstruk­sjon, og dermed forkastet menighetsr­ådets favoritt «Reis opp».

Voteringen var hemmelig, og det er et mysterium hvordan Norby kan påstå at en overvelden­de majoritet av menigheten­s aktive medlemmer vil ha den nye kirken. Jeg kan selvfølgel­ig ikke utelukke at Norby er i besittelse av spesielle evner, som gir han denne kunnskapen, men selv om det skulle vaere tilfelle så sitter han igjen med et problem.

Selv om en liten gruppe, som Norby kaller «menigheten­s aktive medlemmer» skulle ha en annen mening enn flertallet av medlemmene, er det ikke selvsagt at denne lille gruppen kan overkjøre flertallet, i alle fall dersom vi skal tro øverste leder for vårt bispedømme biskop Stein Reinertsen, som i en årsmelding (2014) for bispedømme­t skrev at «Den norske kirke har ikke A- og B- medlemmer, men alle er like mye medlemmer». Dersom biskopen ikke har ombestemt seg i mellomtide­n, må han altså veilede vår lokale kirkeledel­se i å praktisere demokrati.

Det har lenge vaert kjent at Den norske kirke har et problem med demokratis­k underskudd, og prost Trond Bakkevig som fra 2008 ledet Arbeidsgru­ppen for styrking av demokrati i kirken, uttalte i desember 2014 til Aftenposte­n at demokratie­t i kirken så langt ikke var styrket. Overkjørin­g av flertallet av medlemmene i Porsgrunn menighet tyder på at dette har gått fra galt til verre, hvilket er dårlig nytt for de fleste medlemmene av Den norske kirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway