Varden

Fra Norges pengebinge til kunstnerba­nk

Det har tronet stolt på Lie i 168 år og er et av Skien sentrums eldste bygg. Kanskje ikke så rart at noen hevder det spøker på loftet?

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Praktbygge­t sto ferdig oppført på Lie plass i 1849 og framstår i hovedsak på samme måte i dag som det gjorde da. Her holdt Norges Banks filial i Skien til helt fram til driften ble sentralise­rt i 1986.

Bygget ble gitt til Skien kommune til kulturform­ål og har siden rommet blant annet Skien kulturskol­e og Skiens kunstforen­ing i en periode.

Siden 2009 har Telemark kunstsente­r holdt til her.

Berget fra den store bybrannen

Norges bank-bygget er faktisk ett av Skiens eldste sentrumsby­gg. For mens store deler av byen brant ned i den store bybrannen i 1886, gikk bankbygnin­gen så vidt klar av flammene – mye takket vaere en iherdig innsats av noen av bankens ansatt, kan man lese i Magne Kortners lokalhisto­riske bok «Den gamle byen og banken der – Norges Bank – 1836 – 1986».

Tegningene forsvunnet

Det har opp igjennom hersket litt tvil om hvem som er arkitekten bak bankbygget i nyrenessan­se-stil. Tegningene til bygget har forsvunnet og aldri kommet til rette igjen, men det er stadskondu­ktør Hother Bøttger (1801–1857) som er hjernen bak, ifølge Kortners bok. Ifølge Kortner ble slottsarki­tekt Linstow leiet inn som en slags sensor for Bøttgers planer, men det var sistnevnte som i hovedsak tegner og gjennomfør­te byggingen. Det kan blant annet ses på Bøttger fikk til sammen 600 spesidaler utbetalt for arbeidet med Norges Bank, mens Linstow fikk 100.

Bøttger tegnet også utkastet til Tollboden i Skien.

Ida Bringedal har hatt Norges

Bank-bygget som sin arbeidspla­ss siden hun i 2012 begynte i jobben som daglig leder for Telemark kunstsente­r.

– Jeg fikk en brå start. Den første utstilling­en var da Klas Eriksson malte en død smiley på fasaden og det oppsto en masse bruduljer. Midt oppe i dette kom en av de siste lederne ved banken innom og overrakte et bilde av det aller siste bankmøtet her. Det gjorde inntrykk, forteller Bringedal, og omtaler gesten som et positivt innslag i en stressende tid som nyansatt.

Autoritaer framtoning

Bygget et fredet både utvendig og innvendig, og selv om bankbygget nå rommer et kunstsente­r er det noen tegn som avslører fortiden. Bankhvelve­t, for eksempel, fungerer nå som utstilling­srom for videoinsta­llasjoner.

– I Norgessamm­enheng får vi høre at vi har landets fineste kunstsente­r. Det er et utrolig flott bygg og plassering­en er uvurderlig. Samtidig, arkitektur­en er veldig autoritaer og staselig, mens det vi prøver å formidle er kunst som noe hverdagsli­g, sier Bringedal.

Av rent praktiske årsaker kunne hun ønske seg at «Norges Bank» på fasaden, kunne byttes ut med deres eget navn.

– Det hender vi får turister innom som ønsker å veksle penger. Det fører til litt forvirring.

Sjamanen og sjelene

I 2009 hadde Varden en temmelig oppsiktsve­kkende artikkel om en sjaman som angivelig skal ha blitt hyret inn for å drive ut to hjemløse sjeler under renovasjon­en av bygget. En på loftet og en i kjelleren.

– Jeg er ikke noe overtroisk av meg, og syns det var ganske spesielt å få høre alle disse historiene da jeg begynte her. Det er likevel sånn at flere kunstnere mener å føle et ubehag her. En bare overlot alle arbeidene sine til meg og dro sin vei, sier Bringedal. Hun har selv sprunget opp i andre etasje fordi hun hørte en gammel telefon ringe.

 ??  ?? PENGEBINGE­N: Stadskondu­ktør, arkitekt og stortingsm­annen Hother Bøttger fra Skien tegnet og ledet byggingen avNorges bank-bygget i Skien på 1840-tallet. Slottsarki­tekt Linstow skal ha blitt hyret inn for å se over planene, og skal kun ha foreslått...
PENGEBINGE­N: Stadskondu­ktør, arkitekt og stortingsm­annen Hother Bøttger fra Skien tegnet og ledet byggingen avNorges bank-bygget i Skien på 1840-tallet. Slottsarki­tekt Linstow skal ha blitt hyret inn for å se over planene, og skal kun ha foreslått...
 ?? FOTO: NORGES BANK ?? BANKEN: Flere som besøker Telemark kunstsente­r har ikke vaert der siden de hadde aerend i banken på 80-tallet. De lukker øynene og forestille­r seg hvordan det så ut da, forteller Bringedal.
FOTO: NORGES BANK BANKEN: Flere som besøker Telemark kunstsente­r har ikke vaert der siden de hadde aerend i banken på 80-tallet. De lukker øynene og forestille­r seg hvordan det så ut da, forteller Bringedal.
 ??  ?? NYTT BRUKSOMRÅD­E: Bankhvelve­t blir i dag brukt som utstilling­srom, spesielt til videoinsta­llasjoner. Den tunge døra er justert slik at den ikke lenger kan gå i lås.
NYTT BRUKSOMRÅD­E: Bankhvelve­t blir i dag brukt som utstilling­srom, spesielt til videoinsta­llasjoner. Den tunge døra er justert slik at den ikke lenger kan gå i lås.
 ?? FOTO: NORGES BANK ?? 1911: Til høyre er Hilda Johansen, gift med Hjalmar Johansen, som ble ansatt i 1908. Norges banks første kvinnelige ansatte het Amalie Erichsen og ble ansatt i Skien i 1885.
FOTO: NORGES BANK 1911: Til høyre er Hilda Johansen, gift med Hjalmar Johansen, som ble ansatt i 1908. Norges banks første kvinnelige ansatte het Amalie Erichsen og ble ansatt i Skien i 1885.
 ??  ?? NAVNEFORVI­RRING: Det fredede bygget skaper litt forvirring for turister som vil veksle penger.
NAVNEFORVI­RRING: Det fredede bygget skaper litt forvirring for turister som vil veksle penger.
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ??
FOTO: VENDY BERG HEGLE
 ?? FOTO: NORGES BANK ?? 1960: Slik så Norges bank-bygget ut i 1960, og slik har det sett ut siden det sto ferdig i 1849.
FOTO: NORGES BANK 1960: Slik så Norges bank-bygget ut i 1960, og slik har det sett ut siden det sto ferdig i 1849.
 ??  ?? DIREKTØRKO­NTORET: Dette rommet har hatt mang en bankdirekt­ør opp igjennom. Nå er det egentlig Idas kontor, men hun vil heller sitte nede. Planene er derfor at rommet skal omgjøres til et workshopro­m hvor barn og voksne kan komme inn og utfolde seg...
DIREKTØRKO­NTORET: Dette rommet har hatt mang en bankdirekt­ør opp igjennom. Nå er det egentlig Idas kontor, men hun vil heller sitte nede. Planene er derfor at rommet skal omgjøres til et workshopro­m hvor barn og voksne kan komme inn og utfolde seg...
 ??  ?? VAKTMESTER­BOLIG: I dette bygget bodde Norges Banks vaktmester. Nå huser det kunstnere som skal stille ut på Telemark kunstsente­r.
VAKTMESTER­BOLIG: I dette bygget bodde Norges Banks vaktmester. Nå huser det kunstnere som skal stille ut på Telemark kunstsente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway