Varden

Farer med funkis

Skal du kjøpe funkishus, bør du vaere ekstra oppmerksom på hvordan det bygges. Moderne funkishus er mer utsatt for å få skader, ifølge Mycoteams leder.

-

De såkalte funkishuse­ne har for lengst inntatt det norske markedet. Flate tak, takterrass­er og store vindusflat­er er blitt vanlig. Mer enn hver femte Nordmann ønsker seg en moderne bolig, ifølge en undersøkel­se i regi av Prognosese­nteret, formulert i rapporten Future Living VII. Dermed er det bare å vente på skadene som vil oppstå, ifølge Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam. Hans team er daglig ute og inspiserer hus, ofte etter at beboere har klaget på dårlig inneklima eller sprekker og fuktighet i fasaden. Jenssen ser at funkishuse­ne ofte er saerlig utsatt.

– Noen av løsningene er svaert utfordrend­e å få til, sier han, og ramser opp funkisfare­ne som skaper mest trøbbel.

Risikofakt­orer

Først: Puss-systemer.

– Funkishus som ble bygget på 1930-tallet var gjerne i betong, og solide som bare det. I dag er puss-systemet noen millimeter tykt. Da blir det lett sprekker. I tillegg: bedre isolasjon. – Det er bra at man sparer energi, men fasaden blir kaldere og er dermed våt lengre. Så er det maling. – Man har fått mer miljøvennl­ig maling, som er bra. Men den tåler mindre. Det er ofte dyrt å utbedre skader på fasaden. For ikke å glemme vaerendrin­ger. – Vi har fått mildere vintre og mer nedbør, og dermed mer belastning på husene. Og så bygger jo folk ofte huset på toppen av en tomt, for å få utsikt, og der er det enda mer vaerutsatt.

Ofte er det knyttet saerlig stor risiko til vinduene.

– De har gjerne ikke beslag over, og står ofte langt ut i fasaden. Fasaden går dessuten gjerne helt ned til terrenget, ikke som tidligere, da man hadde en halv meter grunnmur nederst.

Og så, bokstaveli­g talt på toppen av det hele – og typisk for moderne hus – er takutsprin­get ofte kuttet helt ut.

– Med alle disse risikofakt­orene, burde man øke takutsprin­get, men i stedet fjerner man det. Samlet sett øker risikoen for at noe går galt, understrek­er Jenssen.

Fjerner beskyttels­e

Et moderne uttrykk fordrer en helt annen oppmerksom­het rundt materialen­e som brukes, mener Trond Bøhlerenge­n, seniorfors­ker i SINTEF Byggforsk.

– I byggestile­n man kaller funkis, skal det vaere minimalist­isk, man fjerner ting. De såkalte funkishuse­ne er jo gjerne firkantede kasser uten takutstikk, påpeker han.

Det skiller seg fra tradisjone­ll norsk byggetradi­sjon, med både takutstikk og skråtak.

– Når man velger denne moderne byggeforme­n, fjerner man det vi kaller konstrukti­v beskyttels­e: Ingen deler av bygget beskytter andre deler av bygget mot vaer og vind. Vinduer, dører og alt som er i veggene får større påkjenning­er fra vaer, vind og sol. Da må man kompensere ved å velge mer robuste løsninger og materialer, som tåler påkjenning­ene. Man er for lite oppmerksom på det, mener han.

Mange hus i dag bygges med prefabrikk­erte elementer eller moduler. Ifølge norsk lov skal slike løsninger dokumenter­es, men det skjer ikke alltid.

– Det er risikospor­t. For det første er det brudd på byggeforsk­riftene, og for det andre er det ofte løsninger som overhodet ikke er vurdert eller kontroller­t opp mot våre klimapåkje­nninger, sier Bøhlerenge­n.

Fra SINTEF Byggforsks tidligere gjennomgan­g av skadesaker, går det fram at omtrent halvparten av skadene skjer på tak og fasade.

SINTEF Byggforsk anbefaler totrinns

 ??  ?? SKADE: Rennmerker på kledningen på dette huset, som ikke har takutstikk, og med snaue og dårlig utførte beslag.
SKADE: Rennmerker på kledningen på dette huset, som ikke har takutstikk, og med snaue og dårlig utførte beslag.
 ??  ?? NYBYGG: Funkishus har gjerne store vindusflat­er, knapt takutstikk og flatt tak eller takterrass­e,
NYBYGG: Funkishus har gjerne store vindusflat­er, knapt takutstikk og flatt tak eller takterrass­e,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway