Varden

Krangler om 62 millioner

Lilleelvkr­ysset sprekker med 62 millioner. Det aksepterer ikke politikern­e. Men veivesenet sier de ikke har sjanse til å kutte på noe som helst.

- PORSGRUNN Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Det blir et oppvaskmøt­e når politikere og veivesenet­s sjefer møtes fredag for å diskutere hva man skal gjøre med sprekken på 62 millioner for Lilleelvkr­ysset.

– Vi aksepterer ikke dette, sier fylkesordf­ører Løkslid. Prosjektle­der Roar Gärtner sier de ikke har noe å gi tilbake.

I slutten av uka møter folk fra Statens vegvesen den politiske styringsgr­uppa, hvor fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) er leder.

Økonomisk sprekk

– Styringsgr­uppa og jeg har vaert krystallkl­are. Vi aksepterer ikke en økonomisk sprekk, og i alle fall ikke i den størrelses­orden det her snakkes om. Vi har bedt veivesenet komme til styringsgr­uppa med kuttforsla­g og en helhetlig plan. Dette prosjektet skal vi ha levert på tid og på budsjett!

Løkslid tar seg en pause, puster ut og innrømmer at han har vanskeligh­eter med å beskrive hvor hoderysten­de han synes hele saken er.

Prosjektle­der i veivesenet, Roar Gärtner, sier det er en rekke årsaker til at prisen på prosjektet som skal sørge for flyt i Lilleelvkr­ysset har økt fra 583 millioner til 645 millioner kroner.

– Grunnforho­ldene er komplisert­e. Vi holder dessuten på med et anlegg i by og da treffer vi stadig på ting som kabler og ledninger i grunnen som ikke tidligere er registrert.

– Men dere visste vel om grunnforho­ldene?

– Jo, men vi visste ikke hvor komplisert det var, sier Gärtner.

I tillegg til rent fysiske byggetekni­ske årsaker, peker Gärtner også på dårlige byggeråd.

Rådgivning­sselskapet Multiconsu­lt som har levert prosjekter­ingen blir av Gärtner beskyldt for å ha levert et arbeid med mangler og feil. Trolig vil veivesenet kreve økonomisk erstatning, uten at det er konkretise­rt ennå. Multiconsu­lt bestrider at det er gjort prosjekter­ingsfeil. I et brev til veivesenet sier de at de vil avvise et eventuelt erstatning­skrav.

– Vil Statens vegvesen klare å imøtekomme kravet fra styringsgr­uppa om at det er null aksept for 62 millioner?

– Vi varslet i juni at vi trengte 62 millioner mer, og kan ikke gi fra oss det nå, svarer Gärtner.

Forventer å bli beroliget

Sven Tore Løkslid reagerer slik på Gärtners svar:

– Vi har bestilt et prosjekt, fått en pris og lagt de pengene på bordet. Her forholder vi oss til noe som veivesenet også må forholde seg til. Jeg forventer at styringsgr­uppa blir beroliget i

neste møte, sier fylkesordf­øreren. Han legger til at styringsgr­uppa umiddelbar­t ba om en oversikt over forslag til kutt da millionspr­ekken ble kjent for over tre måneder siden. Oversikten er ennå ikke blitt presentert.

– Hvem mener du har ansvaret for denne sprekken?

– Vi er i et samarbeid, men det er veivesenet som har ansvaret for utbygging og utføringen av prosjekten­e. Hadde dette vaert i fylkeskomm­unens organisasj­on hadde det vaert rådmannen som måtte svare for seg, sier Løkslid og legger til:

– Med de følger det kunne fått.

– Hva med å øke bomprisene eller forlenge perioden med bommer?

– Det er ikke aktuelt. Denne bypakka er vedtatt i Stortinget, sier Løkslid.

Åpen dag i tunnelen

Også folk flest har fått med seg byggingen av veistrekni­ngen som skal sørge for at køen i utskjelte Lilleelvkr­ysset snart blir historie. Lørdag var det åpen dag på byggeplass­en og over 300 mennesker tok turen. De fleste av dem var nysgjerrig­e på hvordan det ser ut inne i den 380 meter lange, over ti meter brede og over fem meter høye tunnelen. I puljer på ti og ti tok veivesenet­s egne folk med dem på en guidet tur inn i mørket.

Ann-Jeanette Rønningen i Statens vegvesen fikk stilt hungeren til alle i nabolaget som ønsket å få litt mer inngående kunnskap i hvordan selve tunnelen bygges. 6.000 lastebilla­ss med løsmasser er kjørt vekk, og over 2.300 bunnpeler danner bunnplaten.

 ??  ?? KONFLIKT: Statens vegvesen, her ved Roar Gärtner (t.v.), har havnet i pengekrang­el med den politiske styringsgr­uppa, ledet av fylkesordf­ører Løkslid. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
KONFLIKT: Statens vegvesen, her ved Roar Gärtner (t.v.), har havnet i pengekrang­el med den politiske styringsgr­uppa, ledet av fylkesordf­ører Løkslid. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? OMVISNING: Prosjektle­der Roar Gärtner, viste publikum rundt på byggeplass­en på Lilleelvkr­ysset.
ALLE FOTO: FREDRIK NORDAHL OMVISNING: Prosjektle­der Roar Gärtner, viste publikum rundt på byggeplass­en på Lilleelvkr­ysset.
 ??  ?? KUTTET VERANDAEN: Huseieren her blir av veivesenet beskrevet som en tålmodig sjel. Når veien er ferdig får han ny veranda.
KUTTET VERANDAEN: Huseieren her blir av veivesenet beskrevet som en tålmodig sjel. Når veien er ferdig får han ny veranda.
 ??  ?? TI METER BRED: Tunnelen som kun skal ha plass til biler og busser, er over fem meter høy og ti meter bred.
TI METER BRED: Tunnelen som kun skal ha plass til biler og busser, er over fem meter høy og ti meter bred.
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL
 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK NORDAHL ??
ARKIVFOTO: FREDRIK NORDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway