Varden

Bekkevold avviser Frp

KrFs stortingsr­epresentan­t Geir Jørgen Bekkevold ser ingen som helst åpning for et regjerings­samarbeid med Frp. Andre i partiet er ikke like avvisende.

-

Utenriksmi­nister Børge Brendes (H) varslede avgang har satt fart i spekulasjo­nen om hvorvidt KrF kan lokkes inn i regjeringe­n ved å tilbys jobben som utenriks- eller bistandsmi­nister.

– I så fall har jeg løyet til de 5 prosent av velgerne som har stemt på KrF i Telemark! Det kommer ikke til å skje, skriver Bekkevold på Facebook.

– For meg handler det om troverdigh­et. Det handler om at når vi har sagt én ting, må vi våge å stå for det når valget er over, utdyper han overfor NTB.

Også fylkeslede­r i Nordland, Per Pedersen, svarer kontant nei på spørsmål om regjerings­samarbeid med Frp og avviser samtidig en forplikten­de avtale med de blåblå.

– Avstanden i ideologi og innhold er altfor stor mellom KrF og Frp, sier han til NTB.

Heller ikke Bekkevold vil ha en ny avtale med regjeringe­n og viser til vårens landsmøtev­edtak:

– Vi har vaert tydelige overfor velgerne hele tiden om at vi går for en regjering av Høyre og sentrum. Får vi ikke til det, går vi i opposisjon.

Motstemmer

Debatten går høyt i KrF om veien videre etter valget, som endte med at Høyre og Frp er avhengig av både KrF og Venstre for å få flertall. Samtidig gjorde KrF et katastrofe­valg.

KrF-leder Knut Arild Hareide har både før og etter valget gjentatt at partiet vil gå i opposisjon hvis det ikke blir noen sentrumhøy­re-regjering.

Leder i Hordaland KrF, Pål Kårbø, er blant dem som har gått lengst i å mene at partiet må vurdere regjerings­deltakelse selv om Frp er med, noe han ga uttrykk for overfor Dagenaller­ede valgnatten.

–Jegmenervi­skalgåinno­g gjøre en reell sondering mot regjeringe­n, sa han til avisen, og la til at det viktigste ikke er «hvem vi samarbeide­r med, men hva vi samarbeide­r om».

Da saken ble aktualiser­t av Brendes varslede avgang før helgen, sa Kårbø til DN:

– Min begrunnels­e for å vurdere regjerings­deltakelse er nettopp for KrF å kunne få muligheten til å profilere vår politikk og få reell innflytels­e i den daglige politikken.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) har ikke gitt opp å få KrF inn i regjeringe­n.

– De bør tenkte på det perspektiv­et at de har fått mye innflytels­e over fire år. Det bør vaere viktig, sa hun til NTB før helgen.

Mellomløsn­ing?

Flere av KrFs fylkeslede­re som NTB vaert i kontakt med, er forsiktige med å uttale seg om samarbeids­spørsmålet av hensyn til interne prosesser som nå pågår.

Disse diskusjone­ne må også avklare om KrF kan vaere villig til å inngå en form for avtale med de blåblå.

Også stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan sier det er uaktuelt å regjere sammen med Frp, men han er mindre kategorisk når det gjelder annet samarbeid.

– KrF kan ikke peke på Erna som ny statsminis­ter og deretter snu ryggen til henne, sa tilFaedrel­andsvennen­sist uke.

Grøvan mener det vil vaere komplisert politisk hvis KrF skal vaere i opposisjon til en regjering partiet selv setter inn: – Vi må ha noen avklaringe­r som sikrer et samarbeid mellom KrF og den nye regjeringe­n Solberg på viktige punkter.

Vårt Land mener imidlertid å vite at KrF-ledelsen har bestemt seg for at det er uaktuelt med noen form for avtale med de blåblå partiene hvis det ikke blir en sentrum-høyre-regjering.

De fire ikke-sosialisti­ske partiene innleder sine samtaler torsdag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? UAKTUELT: Geir Bekkevold mener han svikter KrF-velgerne i Telemark hvis partiet velger å gå inn i regjering med Frp.
FOTO: NTB SCANPIX UAKTUELT: Geir Bekkevold mener han svikter KrF-velgerne i Telemark hvis partiet velger å gå inn i regjering med Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway