Varden

KrFs store dilemma

-

Skal landets nye regjering bestå av Høyre og Frp eller flere? Statsminis­ter Erna Solberg har vaert svaert tydelig på at hun vil ha med Venstre og KrF, som har vaert støttepart­ier de fire siste årene. Det er ikke helt enkelt for de to partiene, og saerlig ikke for KrF.

Stortingsr­epresentan­t Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er krystallkl­ar. Han vil slett ikke danne regjering med Frp: – I så fall har jeg løyet til de fem prosent av velgerne som har stemt på KrF i Telemark! Det kommer ikke til å skje, skriver Bekkevold på Facebook, og viser til at «det handler om at når vi har sagt én ting, må vi våge å stå for det når valget er over».

Bekkevold er på ingen måte alene i KrF om å ha dette standpunkt­et, men partiet er delt. Flere tar også til orde for å gå inn i regjering. Kronargume­ntet for regjerings­deltakelse er større muligheter til å påvirke.

KrF har gått til valg på en sentrumHøy­re-regjering. Bekkevold fortjener utvilsomt honnør for å vaere aerlig og tydelig. Spørsmålet er om en sentrumHøy­re-regjering noen gang har vaert et reelt alternativ. Det er grunn til å anta at Frp neppe vil støtte en borgerlig regjering de selv ikke er en del av. Og Frp er mer enn tre ganger så stort som KrF.

Med mindre man har flertall alene, vil regjerings­deltakelse alltid innebaere kompromiss­er. Selve hensikten med politikk er å få gjennomsla­g for det man mener, men ikke til enhver pris. I de fleste tilfeller er det imidlertid enklest å få gjennomsla­g hvis man er på innsiden. Her ligger KrFs store dilemma.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway