Varden

I dag faller dommen mot Eirik Jensen

Er den tidligere polititopp­en Eirik Jensen skyldig i korrupsjon og medvirknin­g til smugling av tonnevis med hasj? Mandag faller dommen i Oslo tingrett.

- OSLO Bibiana Piene, NTB

I fire måneder har dommer Kim Heger og to fagdommere vurdert og veid det omfattende bevismater­ialet i saken. Mandag skal de bruke fire timer på å lese opp sin domsslutni­ng mot Jensen og hans medtiltalt­e, «hasjbarone­n» Gjermund Cappelen.

Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge mellom 2004 og november 2013. Ingen norsk politimann har noensinne stått tiltalt for så alvorlige anklager.

Cappelen er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet 16,2 tonn hasj til Norge. Cappelen, som har vaert påtalemynd­ighetens kronvitne i saken mot Jensen, har erkjent straffskyl­d.

Eirik Jensen har derimot hele veien bedyret sin uskyld.

«Eventyr»

Tiltalen mot Jensen hviler i stor grad på forklaring­en til Cappelen, som hevder at Jensen fikk 500 kroner per kilo innsmuglet hasj for å beskytte ham og hasjimperi­et hans.

Jensens forsvarere John Christian Elden og Arild Holden omtaler på sin side Cappelens forklaring som et eventyr fullt av selvmotsig­elser.

– Cappelen ville selge bestemora si for å slippe straff, sa Elden under prosedyren­e i tingretten i slutten av mai.

Eirik Jensen har hele tiden hevdet at Cappelen var en av hans beste informante­r.

Få bevis

68 rettsdager, 122 vitner og over 6.000 dokumenter. Det er rettssaken i et nøtteskall. Likevel er det få harde beviser i saken.

Spesialenh­eten for politisake­r har lagt fram en lang rekke indisier de mener samlet sett beviser at Jensen var korrupt. Blant disse er over 1.500 SMSer, eposter og annen kommunikas­jon mellom Jensen og Cappelen.

Mange av meldingene fra Jensen er skrevet i kode. Spesialenh­eten mener Jensen blant annet skrev om solskinn og godt vaer for å varsle om at det var trygt å frakte hasj over grensa.

Jensens forsvarere hevder på sin side at meldingene ikke samsvarer i tid med de påståtte hasjinnfør­slene, og at det ikke finnes fnugg av bevis for at Jensen er skyldig etter tiltalen.

Pengespørs­mål

Spesialenh­eten mener også å kunne dokumenter­e at Jensen har hatt over 1,6 millioner kroner mellom hendene som han ikke kan gjøre rede for, og at Cappelen betalte naermere 300.000 kroner for oppussinge­n av et mye omtalt bad hjemme hos Jensen.

Men spørsmålet om penger har også skapt problemer for påtalemynd­igheten. Ifølge Cappelens forklaring fikk Jensen minst 8,5 millioner kroner, men det meste av dette er det ikke funnet spor av.

Påtalemynd­igheten har lagt ned påstand om 21 års fengsel for Jensen og 18 års fengsel for Cappelen.

Men finner dommerne at det er tilstrekke­lig tvil i saken, kan Jensen bli frikjent på mandag.

 ??  ?? DOMMEN: I dag faller dommen mot Eirik Jensen, som er tiltalt for grov korrupsjon ogfor å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge.
DOMMEN: I dag faller dommen mot Eirik Jensen, som er tiltalt for grov korrupsjon ogfor å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge.
 ??  ?? AVGJØRENDE: Tiltalen mot Eirk Jensen hviler i stor grad på Gjermund Cappelens (bildet) forklaring.
AVGJØRENDE: Tiltalen mot Eirk Jensen hviler i stor grad på Gjermund Cappelens (bildet) forklaring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway