Varden

Registrer deg som donor

- Nina Melfald

Jeg har tidligere skrevet om organdonas­jon og dette innlegget er en oppfølger av dette. Fra og med neste år kan man registrere seg som potensiell organdonat­or i sin egen journal.

Med dette slipper de pårørende å ta stilling til donasjon om ulykken skulle vaere ute. I dag er det et akutt behov for organdonat­orer og køene for organer vokser. Derfor blir den nye bestemmels­en et viktig hjelpemidd­el for helseperso­nell i samtaler de har med de pårørende.

Under mitt arbeid som tidligere operasjons­sykepleier har jeg opplevd personer med store og ødeleggend­e hodeskader. Men hvor de vitale organene som hjerte, lunger, lever og nyrer er friske, men som ikke blir tatt ut og benyttet til donasjon fordi man ikke vet hvordan den skadde ville stillet seg til det å vaere donor. De pårørende kan også si nei hvis den dødes standpunkt er ukjent.

Ved et stort hjernetrau­me blir den forulykked­e lagt i respirator, som oftest grunnet hjerneslag, trafikkuly­kke/ ulykke og hjertestan­s/infarkt. Idag kan man registrere seg som donor på to måter, enten via en mobil-app eller ved et fysisk organkort. Stiftelsen Organdonas­jon ble stiftet i 1997 og er i år 20 år, stiftelsen har som mål å bidra til opplysning og bedre tilgangen på organer for transplant­asjon. Siden oppstarten av donasjonsv­irksomhet har 10.000 personer fått nye og bedre liv.

I første halvår i år fikk 242 pasienter tilsammen 269 livreddend­e organer. 85 prosent av de pårørende som ble spurt samtykket til donasjon, andelen som sa nei er lavere enn på mange år. Dette viser at opplysning­en om donasjon er viktig og at dette blir spredt via aviser, tidskrifte­r, brosjyrer, sykehus og jungeltele­grafen, dette i tillegg til Stiftelsen Organdonas­jons arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway