Varden

Vi skal bygge en bedre E 134

- Ketil Solvik-Olsen samferdsel­sminister, Frp

Veisatsing­en har fått et kraftig løft de siste årene. E134 er en av veistrekni­ngene hvor det skal investeres mange milliarder kroner.

Jeg har kjørt strekninge­n mange ganger, kjenner behovene. Mange prosjekter er allerede i gang, enda flere forberedes med byggetegni­nger og trasedisku­sjoner.

Jeg registrere­r at Aps Terje Aasland kritiserer meg for manglende evne til å prioritere, tallenes tale er klare, det er med denne regjeringe­n E-134 får prioriteri­nger.

God infrastruk­tur er landets gull. Derfor dobler vi investerin­gsmidlene i Nasjonal Transportp­lan. Vi skal bygge mye nytt, men vi skal også vedlikehol­de det vi har. Gjennom dobling av bevilgning­ene til vedlikehol­d har vi stoppet rødgrønt forfall. Nivået på vedlikehol­d er endelig så høyt at veiene er i gradvis bedre stand når året er slutt.

La meg minne om at det er først under dagens regjering at E-134 har fått status som hovedvei mellom øst og vest. Det til tross for at Senterpart­iet har sittet i regjering i de siste 11 av 20 år. Senterpart­iets debatt blir spesielt overfladis­k når det hevdes at Oslo-regionen stikker av med alle pengene på bekostning av distrikten­e. Faktum er at Oslo/Akershus fikk over 22 prosent av investerin­gene i AP/SPs NTP 2014-23. Tilsvarend­e får de knapt 15 prosent nå. I kroner får de likevel fortsatt en god vekst fordi vår totale satsing vokser enormt mye. Men det betyr at satsingen i distriktsn­orge i kroner er tilsvarend­e mye bedre.

For Vestlandet­s del betyr det at investerin­gene i Nasjonal Transportp­lan øker fra under 40 milliarder kroner med rødgrønn regjering til over 100 milliarder kroner under dagens regjering. Det må vaere tungt for Senterpart­iet å innse at de lot infrastruk­turen forfalle i distriktsN­orge, mens en borgerlig regjering bygger i hele landet. Men det gir ikke Senterpart­iet noen unnskyldni­ng for å bløffe med fakta.

Dette får vi til samtidig som bilrelater­te avgifter i sum går ned. Ja, det er riktig. Bompenger, drivstoffa­vgifter, årsavgifte­r, engangsavg­ift, registreri­ngsavgifte­r - i sum er de lavere nå enn i 2013. Mens bompengean­delen i nye veiprosjek­ter vokste til godt over 40 prosent under rødgrønn regjering, så går den nå ned og er anslått til rundt 30 prosent i 2017. Det er laveste siden 2004.

Vi har ikke vunnet alle bompengesl­ag, men våre vedtak så langt sparer bilistene for rundt 12 milliarder kroner i bompenger. Den kampen fortsetter vi også neste stortingsp­eriode – og vi oppnår utvilsomt mest i regjering. For fakta er at vi har økt bevilgning­ene så kraftig at bilistene nå faktisk får mer til vei enn de betaler inn i bilrelater­te avgifter til staten. Vi vil ikke at bilistene skal vaere en melkeku for resten av statskasse­n.

Mye går riktig vei, men vi er langt fra fornøyd. Vi har fortsatt mye å gjøre.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? E 134-UTBYGGING: Blant strekninge­ne på E 134 som byggeds ut nå er veien gjennom Kongsberg til Meheia. Her mot Kongsbergt­unnelen.
FOTO: KNUT HEGGENES E 134-UTBYGGING: Blant strekninge­ne på E 134 som byggeds ut nå er veien gjennom Kongsberg til Meheia. Her mot Kongsbergt­unnelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway