Varden

Nord-Korea i Hitlers spor

- Trond Andersen Skien

Utviklinge­n i Nord-Korea minner mer og mer om tragedien i Europa etter at Adolf Hitler ble diktator i Tyskland tidlig på 1930-tallet, og startet en gigantisk opprustnin­g av landet.

Til å begynne med tok få ham alvorlig, men frykten bredte seg etterhvert som han underla seg nye territorie­r, regioner og stater. Winston Churchill forsøkte å advare, men Europas demokratie­r ville ikke risikere krig igjen. De klarte ikke å bli enige før det var for sent å sette en aggressiv, men svakere motstander ut av spill.

Da Hitler angrep Polen høsten 1939 var Nazi-Tyskland vokst til en militaerma­kt som ikke lot seg skremme, og verdenskri­gen var et faktum. Det man kan engste seg for i dag, er om noe lignende holder på å skje når det gjelder Nord-Korea. Her handler det sågar om raketter med atomvåpen. Jo større arsenalet blir hos despoten Kim Jong Un, desto verre blir det å tukte ham.

Nå er det snart ukentlige meldinger om nye og kraftigere atomdetona­sjoner, og enda mer langttrekk­ende raketter. Fortsetter det slik, er det snart umulig å bremse galningen, fordi han rår over så mye kjernefysi­sk djevelskap at et ragnarok blir resultatet om noen forsøker - når det er for sent.

Men fortsatt har den frie verden, Europa, USA og Japan, så enorme mengder konvensjon­elle våpen at Nord-Korea kan tvinges i kne uten å ty til kjernekraf­t. Skulle landet likevel forsøke dén løsningen, kan det bli innledning­en til en fullstendi­g utradering av den skakkjørte nasjonen.

Situasjone­n blir ikke bedre av at USA har en uberegneli­g president i førersetet. Forhåpentl­ig har han så mange vettuge personer rundt seg at verdens sterkeste militaerma­kt likevel kan enes med andre frie og mektige nasjoner om hvordan man skal gå fram på lempelig vis - uten å starte en verdensbra­nn - for å sette despoten i Nord-Korea ut av spill.

Så truende som situasjone­n er blitt må naturligvi­s også Russland og Kina vaere enig om både mål og midler. Dersom slik enighet oppnås, bør det ikke vare lenge Kim Jong Un forvises til historiebø­kene. Men det begynner å haste, om ikke scenariet skal bli en reprise på marerittet Nazi-Tyskland skapte i Europa og hele verden for snart åtti år siden.

 ?? FOTO: SCANPIX/AP ?? FARLIG MANN: Nord-Koreas leder Kim Jon Un, her på våpeninspe­ksjon provoserer mer.
FOTO: SCANPIX/AP FARLIG MANN: Nord-Koreas leder Kim Jon Un, her på våpeninspe­ksjon provoserer mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway