Varden

Den faste legen er den beste

- Bent Høie Helse- og omsorgsmin­ister

Det føles trygt å komme til fastlegen. Derfor skal vi beholde og bedre fastlegeor­dningen.

Når du bekymrer deg for smertene i ryggen eller minstemann­s feber betyr det mye å komme til en lege som kjenner både deg og minstemann.

Når du har kroniske lidelser og helseplage­r som ikke går over, er det godt å slippe å fortelle sykehistor­ien sin igjen og igjen hver gang du trenger legehjelp.

Fastlegene har en svaert viktig rolle i den norske helsetjene­sten. Derfor er vi nødt til å ruste fastlegeor­dningen for fremtiden. Noen hevder at ordningen er i ferd med å kollapse. Det stemmer ikke. I Norge har vi god legedeknin­g med faerre innbyggere per fastlege enn mange andre land. Statistikk­en viser at kommunene har lykkes med å rekruttere flere fastleger enn befolkning­sveksten krever. Men vi ser at det noen steder har blitt mer krevende å rekruttere fastleger og at flere leger sier at arbeidsbyr­den har blitt for stor. Det tar vi på alvor.

Derfor har vi bedt Helsedirek­toratet kartlegge hvilke oppgaver fastlegene bruker tid på. Når vi får denne kartleggin­gen, skal vi ta en diskusjon om hva fastlegene skal prioritere. Vi har satt ned et utvalg som skal se på prioriteri­ngene i den kommunale helse- og omsorgstje­nesten. Dette utvalget vil også se på fastlegene og deres rolle.

Vi skal og vi må gjøre forbedring­er i fastlegeor­dningen – men de skal vaere grundig diskutert og grundig vurdert. I tillegg til å se på fastlegene­s oppgaver på litt lengre sikt, tar vi grep for å støtte rekrutteri­ngen på kort sikt. Vi har gjeninnfør­t en tilskuddso­rdning som gjør det mulig for kommuner å søke om midler til rekrutteri­ng av fastleger.

Mange fastleger strever med å få tiden til å strekke til, ikke minst til oppfølging av pasienter med kroniske sykdommer. Det må vi gjøre noe med. Vi starter nå forsøk med primaerhel­seteam, der fastleger skal arbeide sammen med sykepleier­e og helsesekre­taerer. Sykepleier­ne vil kunne avlaste med oppfølging av pasienter med langvarige helseplage­r. Samarbeide­t mellom fastlegene og resten av den kommunale helse- og omsorgstje­nesten er for dårlig i mange kommuner. Det gir legene tyngre arbeidsdag­er og pasientene oppstykked­e helsetjene­ster.

På Sunnfjord medisinske senter har Flora kommune samlet fastleger og andre kommunale tjenester på ett og samme sted. Her er fastleger, helsestasj­on, fysioterap­euter, psykolog, BUP og NAV under samme tak. Det gir både bedre samarbeid og bedre tjenester. Vi mener flere bør gjøre som Flora. Derfor har vi støttet kommuner som vurderer samlokalis­ering av tjenestene sine gjennom et eget tilskudd.

Mer teamarbeid og bedre samarbeid kan gjøre arbeidet som fastlege mindre tyngende og mer faglig utfordrend­e. Dagens leger vil ha faglig fellesskap og faglig utvikling. De vil ha en jobb det er mulig å kombinere med familie og fritid. Den nye generasjon­en leger vegrer seg for å overta praksiser der de blir selvstendi­g naeringsdr­ivende. Vi er nødt til å se på hvordan vi skal møte dem. I Harstad har de ansatt noen fastleger i kommunen ved siden av de privatprak­tiserende. Det er også et eksempel til etterfølge­lse.

Vi skal sørge for at vi beholder og forbedrer fastlegeor­dningen. Vi skal sørge for at vi beholder den beste legen. Som er den faste legen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway