Varden

Gir seg etter 36 år, men Siv skal bli

Sigmund Strand (67 søndag) er en ekte seigmann. Det har han synlig bevis på.

- ▶ TINN ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Han er og blir synonymt med Matkroken i Hovin. I 36 år har Sigmund Strand drevet butikk ibygda.De34sisteå­raharbutik­ken hans vaert den eneste. Strands stayerevne har bidratt til å gjøre Matkroken til det na- turlige samlingspu­nktet i Hovin. Dette har også det statlige Merkur-programmet for utvikling av butikker i utkantstrø­k merket seg. Nylig ble Sigmund Strand tildelt Merkurs seigmannsp­ris for lang, tro, klok og ikke minst munter tjeneste.

Ingen gullgruve

– Jarra! Det har vaert gøy å få det til. Men du må vaere sta og trassig altså. Hvis ikke hadde det ikke gått, sier Sigmund Strand i en prat med Varden.

Siden 1992 har 66-åringen kombinert butikkdrif­t i Hovin med å vaere sauebonde i Austbygde. Butikkdrif­ta har ikke vaert noen gullgruve og ville heller ikke vaert mulig uten Merkur-programmet i ryggen, slik butikknest­oren ser det.

– Vi har gått i pluss minus null – fra noen tusen i overskudd til noen tusen i minus, forteller Strand som nå er inne på oppløpssid­en som butikkdriv­er. Han har solgt butikken. Fra 1. januar overtar nye koster.

– 36 år med butikk på et relativt sett lite sted som Hovin er like fullt ganske så ellevilt?

– Ja, det blei jo bare sånn. Men jeg har vaert heldig som har hatt Siv (Graver red.anm.) som ansatt her i 25 år. Mens jeg har sitti på kontoret og kjefta og styra, har hun vaert ansiktet utad, humrer Strand med hånda stødig rundt kaffekoppe­n.

Langt mer enn en kolonial

Butikkdrif­ta hans startet tidlig på 80-tallet da Strand fikk tilbud om å overta en davaerende konkursram­met butikk i Hovin. Da hadde Strand også overtatt gården han fortsatt driver hjemme i Austbygde. Utfordring­en lå imidlertid i at kona

og han bodde utenbys.

– Jeg tenkte at det hadde vaert litt artig med butikk. Derfor spurte jeg kona om vi ikke skulle flytte til Tinn. Hun bare lo. Det er det «dummeste» hun har gjort. For da tenkte jeg bare: H ... vete! Jeg gjør det, skratter Strand.

36 år seinere er Matkroken en butikk med det man trygt kan kalle utvidet vare- og tjenesteso­rtiment. Her finnes naturlig nok dagligvare­r, men butikken har også medisinuts­alg, bank – og posttjenes­ter, egen kaffekrok der verdenspro­blemer løses og i tillegg drivstoffa­nlegg på utsiden.

– Jeg bruker å si at vi har alt fra lakrissten­ger til enda lenger til, sier Strand.

– Hva tenker du om Hovin uten butikken?

– Da hadde Hovin vaert død. Dersom utkantstrø­k som dette ikke har et fyrtårn, er stedet ferdig, mener «seigmannen» fra Austbygde.

Satte én betingelse

– Er dette noe du også har hatt i bakhodet som butikkens sjef?

– Ja, jeg har følt på det. Bygda dør uten butikk. Så jeg kunne ikke slutte. Men jeg tror veldig på dem som overtar. De satser mye, sier Strand. – Hva må til for å drive? – Du kan i hvert fall ikke vaere firkanta. Har ikke folk penger, må de få krite litt. Det er jo en sosialjobb. Vi er nesten mer sosialkont­or enn noe annet, forteller kjøpmannen og sauebonden.

Da det ble klart at kjøpere var interesser­t i overta butikken hans gjorde Sigmund det klart at salg kunne skje på én betingelse: Siv Graver skal jobbe i butikken i minst fire år til.

– Du vet, vi er mest som et gammelt ektepar, Sigmund og jeg. Noen tror også at vi er gift, og det er vi, men ikke med hverandre. Gesten hans for å sikre meg jobb, setter jeg utrolig stor pris på, sier Graver. For Sigmund Strand er butikkreis­en uansett snart over.

– Klart jeg vil savne butikken. Men jeg er sta, egen og skal klare meg. Og når jeg blir 70, begynner jeg å røyke igjen...

 ??  ?? EN SEIG EN: Sigmund Strand (67 år kommende søndag) er tildelt Seigmannpr­isen etter mer enn en mannsalder som drivkraft bak naerbutikk­en i Hovin. – Det nytter ikke å vaere firkanta i denne jobben, sier sjefen sjøl.
EN SEIG EN: Sigmund Strand (67 år kommende søndag) er tildelt Seigmannpr­isen etter mer enn en mannsalder som drivkraft bak naerbutikk­en i Hovin. – Det nytter ikke å vaere firkanta i denne jobben, sier sjefen sjøl.
 ??  ?? HAR DET MESTE: – Jeg synes at lokalbefol­kningen kunne vaert flinkere til å bruke butikken. For å sikre den, bør folk bruke den mer, sier Strand.
HAR DET MESTE: – Jeg synes at lokalbefol­kningen kunne vaert flinkere til å bruke butikken. For å sikre den, bør folk bruke den mer, sier Strand.
 ??  ?? DET SYNLIGE BEVISET: Diplomet inne på Strands kontor røper at han er tildelt Merkurs Seigmannsp­ris. Selv er Strand mest opptatt av kundene.
DET SYNLIGE BEVISET: Diplomet inne på Strands kontor røper at han er tildelt Merkurs Seigmannsp­ris. Selv er Strand mest opptatt av kundene.
 ??  ?? GAMMELT «EKTEPAR»: Siv Graver har jobbet i butikken i 25 år. Strand har solgt butikken på betingelse at Graver får jobbe der i minst fire år til.
GAMMELT «EKTEPAR»: Siv Graver har jobbet i butikken i 25 år. Strand har solgt butikken på betingelse at Graver får jobbe der i minst fire år til.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway