Varden

Slik så det ut i Porsgrunn før i tida

I vår ga Peter Lukas ut boken som viser forandring­er i Skien gjennom 150 år. I høst får både Porsgrunn og Notodden sin egen bok.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Fotokunstn­eren Peter Lukas har gjennom prosjektet «Forandring» tatt utgangspun­kt i over hundre år gamle bilder, og fotografer­t på nytt fra samme ståsted som originalen.

Stor interesse for det lokale

Østerriker­en, som i 20 år har vaert bosatt i Grimstad, har laget flere bøker med «før og nå»bilder.

– Jeg var kanskje litt naiv, da jeg laget den første boken fra Grimstad. Jeg tenkte at forandring var noe universelt, men ser at det helst må vaere lokalt for at det skal vaere interessan­t, humrer Lukas, som har planer om å lage tilsvarend­e bøker fra Ålesund, Tromsø, Helsinki og Reykjavik.

Lukas sier han kjenner en stor respekt for oppgaven, når han står på samme sted som fotografen gjorde for over hundre år siden, i samme tid på døgnet og i tilsvarend­e vaer.

Fikk hjelp av brannvesen­et

Men hva gjør du når kirka der fotografen for 150 år siden hadde klatret opp på spiret for å ta

bilde, er brent ned.

Peter Lukas ringte brannvesen­et i Porsgrunn og sa at han trengte å komme 34 meter over bakken.

– De har hjulpet meg flere ganger, og kombinerer det med intern øvelse.

– Blir litt trist

I Notodden møtte han et annet problem. Han befant seg inne i et mørkt Hydro-anlegg da han sto der fotografen for hundre år siden hadde tatt bilde mot togstasjon­en.

– Så oppdaget jeg et vindu langt framme, der vi kunne se taket av stasjonen. Mitt bilde viser derfor en sort flate, med en firkant med lys. Det ble i grunn et veldig flott bilde, sier Lukas.

Mer irriterend­e blir det når han står og stirrer inn i kulturhuse­ts inngangsdø­r, istedenfor å se yrende havneliv i Arendal.

– Det er ofte jeg kjenner på en tristhet når jeg har jobbet med dette prosjektet, og sett noen av forandring­ene. Men som en lege jeg kjenner sier; han opplever triste ting hele tiden, men man kan ikke ta det inn over seg om man skal vaere i det yrket.

500 av opplaget på 750 av Skiensboke­n er solgt.

– Jeg trykker aldri opp et andre opplag av bøkene, så det blir med 750 bøker.

Porsgrunns­boken får et opplag på 650 bøker, Notoddenbo­ken får 500 eksemplare­r.

 ??  ?? STORGATA: Storgata i Porsgrunn fra slutten av 1800-tallet er ett av bildene i den nye Porsgrunns­boka, som også har med et bilde tatt fra samme sted i 2017.
STORGATA: Storgata i Porsgrunn fra slutten av 1800-tallet er ett av bildene i den nye Porsgrunns­boka, som også har med et bilde tatt fra samme sted i 2017.
 ?? FOTO: PETER LUKAS ?? BRANNSTIGE: Peter Lukas fikk derimot lokal hjelp for å komme seg 34 meter opp i luften, siden kirketårne­t var borte.
FOTO: PETER LUKAS BRANNSTIGE: Peter Lukas fikk derimot lokal hjelp for å komme seg 34 meter opp i luften, siden kirketårne­t var borte.
 ?? ARKIVFOTO: HELGE OTTESEN ?? DOKUMENTER­ER: Peter Lukas har dokumenter­t forandring i flere byer. Her var han i skien.
ARKIVFOTO: HELGE OTTESEN DOKUMENTER­ER: Peter Lukas har dokumenter­t forandring i flere byer. Her var han i skien.
 ??  ?? KIRKETÅRN: Det historiske bildet ble tatt fra kirketårne­t som forsvant i brann. Bildet under viser samme sted i dag.
KIRKETÅRN: Det historiske bildet ble tatt fra kirketårne­t som forsvant i brann. Bildet under viser samme sted i dag.
 ??  ?? PORSGRUNN: Fotograf Peter Lukas mener det er spesielt å stå på samme sted som en fotograf gjorde for over hundre år siden.
PORSGRUNN: Fotograf Peter Lukas mener det er spesielt å stå på samme sted som en fotograf gjorde for over hundre år siden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway