Varden

Vant over Westerdals

Kyrre Jansen er blant de 474 tidligere elevene som vant en knusende dom over privatskol­en Westerdals.

- PORSGRUNN/OSLO Sindre Omenås

De tidligere studentene krevde 29 millioner kroner tilbakebet­alt fra den private høyskolen Westerdals Oslo ACT, som nå eies av Høyskolen Kristiania.

– Rike på unge mennesker

Oslo tingrett gir elevene rett i at de tidligere eierne tok over dobbelt så mye i skolepenge­r i årene 2003–2012 som lovverket tillot.

– Jeg vet ikke hvor mye som kommer inn på kontoen min, eller når, sier Kyrre Jansen, som studerte ved skolen fra 2001 til 2004. Det gjør at krav om tilbakebet­aling av skolepenge­r for de første årene er foreldet.

– Pengene er ikke det som betyr mest. Det viktigste er prinsippet. Elever skal slippe å møte skoleeiere som har gjort seg rike på unge menneskers utdannelse og hentet ut 100 millioner kroner i utbytte.

Klaget i studietide­n

Kyrre Jansen er i dag markedsog kommunikas­jonssjef i Pors Grenland.

Han mener det er synd at det er dagens eiere av den private høyskolen som må stå til ansvar for de tidligere eierne.

– Vi klaget allerede da vi var studenter ved skolen, både på den høye skoleavgif­ten, dårlige fasilitete­r og pc’er. Det er en tilfredsst­illelse å se at vi fikk rett.

Forlik med 700

I fjor inngikk 700 av de rundt 1.400 elevene, som startet søksmålet mot skolen, et forlik med skolen.

Det var Dagens Naeringsli­v som først skrev om praksisen ved skolen i årene 2003 til 2015. Avisen avdekket at skolen hadde fått uberettige­t statsstøtt­e for flere fag som ikke var offentlig godkjent.

Jansen var blant de 474 som ikke godtok forliket, og som nå har vunnet fram i Oslo tingrett.

– Det var verdt å ta kampen, for å sikre at de som har tjent seg rik på unge studenter ikke skal slippe unna ved å betale smuler tilbake etter å ha hentet ut 100 millioner kroner i utbytte.

Klager på henleggels­e

Nå vurderer de tidligere studentene å klage på vedtaket til Økokrim, om å henlegge saken om ulovlig statsstøtt­e for fag som ikke var godkjent. Erling Løken Andersen, grupperepr­esentant for de saksøkende eks-studentene, sier til NTB:

– Skolen lurte staten for 82 millioner kroner. De betalte tilbake 42 millioner og dermed ble saken med staten avsluttet. På bakgrunn av forliket henla Økokrim straffesak­en mot Westerdals, og det er vi uenige i.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN BORGE ?? SØKSMÅL: Kyrre Jansen var blant studentene som betalte for mye i skolepenge­r da han var student ved Westerdals høyskole i årene 2001 til 2004.
ARKIVFOTO: BJØRN BORGE SØKSMÅL: Kyrre Jansen var blant studentene som betalte for mye i skolepenge­r da han var student ved Westerdals høyskole i årene 2001 til 2004.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway