Varden

Hvem skal styre?

Forhandlin­gene om en ny regjerings­koalisjon i Tyskland kan bli mer spennende enn selve valget.

- BERLIN

Tysklands statsminis­ter Angela Merkel er så godt som sikret seier i valget til nasjonalfo­rsamling søndag 24. september.

Men hun får ikke flertall alene. Det store spørsmålet er derfor hvem hun skal danne regjering sammen med.

– Koalisjons­samtalene blir mer spennende enn selve valget. Grunnen er at det er så mange mulige koalisjone­r, sier Oskar Niedermaye­r, professor i politisk sosiologi ved Freie Universitä­t i Berlin.

Han viser til at partilands­kapet er langt mer fragmenter­t enn før. Det kan gjøre det utfordrend­e å stable et nytt flertall på beina.

Svart for Schulz

I dag regjerer Merkels kristenkon­servative partiallia­nse CDU/ CSU sammen med sosialdemo­kratiske SPD.

SPD fikk et realt løft på gallupen i vår da EU-parlamente­ts tidligere president Martin Schulz overtok som partileder og statsminis­terkandida­t. Schulz var en stund i ferd med å ta igjen Merkel, men så sprakk bobla, og SPD falt ned igjen.

Nå ligger det an til en svart valgnatt for Schulz. SPD har en oppslutnin­g på rundt 22,5 prosent i snitt i målingene, ned mer enn 3 prosentpoe­ng fra valget i 2013.

Analytiker­e mener et så svakt resultat vil gjøre det vanskelig for SPD å fortsette i regjering. Partiet mistrives i skyggen av Merkel og frykter at stadig flere velgere skal søke til fløypartie­r av mangel på annen opposisjon.

Svartgult alternativ

Den såkalte storkoalis­jonen mellom CDU/CSU og SPD går dermed en uviss framtid i møte.

Et aktuelt alternativ er en såkalt svartgul koalisjon, oppkalt etter partifarge­ne til CDU/CSU (svart) og det liberale partiet FPD (gult).

FDP kom under sperregren­sa i valget i 2013 og røk dermed helt ut av nasjonalfo­rsamlingen. Men partiet har kommet sterkt tilbake med sin nye le der Christian Lindner og ligger nå an til å få en oppslutnin­g på rundt 9 prosent. FDP kniver dermed med høyrepopul­istiske AfD om å bli tredje største parti i valget.

Naturlig partner

Merkel regjerte sammen med FDP fra 2009 til 2013, og partiet ses på som en mer naturlig partner for henne enn sosialdemo­kratene. Men hennes problem er at støtte fra FDP ikke ser ut til å vaere nok til å sikre flertall i forbundsda­gen.

CDU/CSU ligger ifølge målingene an til å få rundt 36,5 prosent av stemmene. Et slikt utfall vil bety at Merkel må ha med seg to andre partier for å danne en flertallsr­egjering uten SPD.

Alternativ­et kan da bli en såkalt Jamaica-koalisjon, etter fargene i det jamaicansk­e flagget. Koalisjone­n vil da bestå av CDU/CSU, FDP og Grüne – de grønne.

Det er likevel usikkert om en slik koalisjon er mulig å få til, ettersom den politiske avstanden er betydelig fra Grüne til spesielt CSU og FDP.

Mangler flertall

For sosialdemo­kratene er muligheten­e begrensede.

En ny storkoalis­jon mellom SPD og CDU/CSU vil naermest garantert få flertall i forbunds dagen. Men det er langt fra gitt at Schulz ønsker dette.

Alternativ­ene er en såkalt rødrødgrøn­n koalisjon mellom venstrerad­ikale Die Linke, SPD og Grüne eller en «trafikklys­koalisjon» mellom SPD, Grüne og FDP. Per i dag ligger ingen av disse alternativ­ene an til å få flertall.

Én ting er likevel avklart allerede før valget: Ingen av de andre partiene er villige til å gå i koalisjon med AfD. (NTB)

 ?? FOTO: MICHAEL PROBST / AP / NTB SCANPIX ?? SPENNENDE: Valgplakat­er i Frankfurt. Statsminis­ter Angela Merkel ligger an til seier i valget til nasjonalfo­rsamling på søndag, men det er høyst uklart hvilket regjerings­alternativ som vil kunne få flertall etter valget.
FOTO: MICHAEL PROBST / AP / NTB SCANPIX SPENNENDE: Valgplakat­er i Frankfurt. Statsminis­ter Angela Merkel ligger an til seier i valget til nasjonalfo­rsamling på søndag, men det er høyst uklart hvilket regjerings­alternativ som vil kunne få flertall etter valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway