Varden

«Robust» og irreversib­elt

- Jon Grøstad Ap

«Å klemme pastaen ut av tuben, så grundig at Arbeiderpa­rtiet ikke skal klare å få den inn i tuben igjen». Dette er H/Frp regjeringe­ns uttalte overordned­e strateg.

Åfå gjort så mange irreversib­le endringer av det norske samfunnet som mulig. Større og mer robuste enheter skal det bli, helse, eldreomsor­g, Nav, post, jernbane og vegvesen skal konkurrans­eutsettes, for å få bedre og mer robuste tjenester sies det, men det spørs om ikke det er andre mer direkte økonomiske interesser ute og går, interesser som har ytt sitt for få nettopp sine politikere i den sittende regjeringe­n og som nå vil ha gjenytelse­ne.

Sanners kommune- og

regionrefo­rm, er et prestisjep­rosjekt og ledd i det samme, og med samme argumentas­jon, men uten reel logisk begrunnels­e. Og dertil med tvang.

Det er egentlig

litt rart at den norske befolkning­en hittil tilsynelat­ende tålmodig har funnet seg i disse krumspring, fra dirigenter som både synes tonedøve og uten taktfølels­e.

Men det er

kanskje typisk norsk å vaere litt treg. Man har ventet til valget. Problemet er at da øker risikoen for at det allerede kan vaere for sent. Men det er fortsatt mulig å hindre de verste skadene. Senterpart­iets markante framgang i dette stortingsv­alget taler sitt tydelige språk.

Arbeiderpa­rtiet, som det

bredtfavne­nde og viktige statsbaere­nde parti det er, er selvsagt det største og viktigste «senterpart­iet» i Norge. Arbeiderpa­rtiet kan ikke vaere på kollisjons­kurs med brede lag av sitt velgergrun­nlag og Norges befolkning.

Ennå er ikke

alle kraftsosia­lister døde, heller ikke alle olje- og gass-sosialiste­r. Men på lag med natur og miljø. Og teknologio­ptimister. Muligheten­e må utforskes! Det er ikke for ingen ting at partiet etter 2. verdenskri­g ble kalt Det Kongelige Norske Arbeiderpa­rti.

Arbeiderpa­rtiet gjorde noen

feilgrep ved innledning­en og i denne valgkampen, det skal vi evaluere i tiden som kommer. Ved neste valg skal ikke disse feilene gjentas.

Norge er et

lite land. Vi er bare 5 millioner mennesker, ikke flere enn i en middels stor by andre steder i verden. Det burde vaere mulig å styre dette landet som ett land, uten å dele opp i regioner som hver enkelt skal konkurrere med statens makt og med hverandre. Det er det ingen logikk i.

For Arbeiderpa­rtiet er

det logisk at skal vi klare å gjennomfør­e store oppgaver i et lite land som Norge, må vi stå samlet om oppgavene. Det er derfor vi skal ha en sterk stat.

Symptomene på at

regjeringe­ns eksperimen­ter kan føre galt av sted ser vi allerede. Trønderne har nå slått seg sammen og vil til gjengjeld ha sin del av den statlige makten, f. eks samferdsel­sbudsjette­t. Og hvis trøndere får gjennomsla­g for sine krav, vil de øvrige regioner kreve det sammen. Resultatet blir ikke mer robuste og sterke regioner, men det blir et splittet folk, et svakere folk.

Derfor er det

H/Frp regjeringe­n har satt i gang i den stortingsp­erioden som avsluttes i høst, en stor trussel mot vårt land. Det store samlingsar­beidet som vi laerte at begynte med Harald Hårfagre og ble moderniser­t av Olav den Hellige, som er blitt videreutvi­klet gjennom århundrer av landets menn og kvinner, har skapt det landet vi alle er glade i og stolte av, med sitt store innhold av verdier bygget gjennom generasjon­er. Verdier som H/Frp regjeringe­n har forsøkt «å klemme ut av tuben.»

Måtte de mislykkes grundig med sitt forehavend­e!

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? FEIRER NYE ÅR: Høyre feiret valget med bløtkake påskrevet «4 nye år», og mye tyder på at Erna Solberg fortsetter som statsminis­ter og Jan Tore Sanner fortsetter reformarbe­idet.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX FEIRER NYE ÅR: Høyre feiret valget med bløtkake påskrevet «4 nye år», og mye tyder på at Erna Solberg fortsetter som statsminis­ter og Jan Tore Sanner fortsetter reformarbe­idet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway