Varden

«Trening er ikke viktig for å få en fin kropp, men for å snu negative tanker»

Marjan Farahmand slanket seg 30 kilo på ni måneder. – Jeg gjør det ikke for sommerkrop­pen eller for å bli tynn, men for å bli sterk i kropp og hode, sier Skiens-politikere­n.

- SKIEN

Marjan Farahmand hadde to tøffe svangerska­p bak seg og måtte ta grep om egen helse. Nå har hun slanket seg 30 kilo på ni måneder.

– Jeg gjør det ikke for sommerkrop­pen eller for å bli tynn, men for egen psykiske helse, sier Høyre-politikere­n fra Skien.

Da Marjan Farahmand var 26 uker på vei med sønnen Magnus ble hun kjørt til Rikshospit­alet i hui og hast midt på natten. Graviditet­en var vanskelig, og få måneder tidligere hadde hun mistet et ufødt barn i femte svangerska­psmåned. Nå mente legene at hun sto i fare for å føde langt før tiden.

Beskjeden var derfor krystallkl­ar: Du må holde deg i ro til barnet er født. Ikke trening, ikke jobb. Det var ikke vanskelig for Farahmand å lytte til ekspertene­s råd, men det ble likevel tungt, både fysisk og psykisk.

Bystyremed­lem

– Det aller viktigste var selvsagt hele tiden at det skulle gå bra med Magnus, men det var tøft å måtte holde seg helt i ro hjemme. For meg har aktivitet og trening alltid vaert viktig for min egen psykiske helse. Det hjelper meg med å tømme hodet og å få mentalt overskudd, sier Farahmand, som jobber i Nav Porsgrunn og er bystyremed­lem for Høyre i Skien, hvor hun også sitter i hovedutval­g for oppvekst.

Hun sitter hjemme på kjøkkenet på Borgestad mens sønnen Magnus (10 måneder) fyker rundt på gulvet med en trillevogn foran seg. Da han ble født 6. november i fjor veide Farahmand 30 kilo mer enn da hun ble gravid første gang.

– Jeg koste meg mye og spiste det jeg ville da jeg var gravid. Det mener jeg man skal gjøre hvis man vil. Jeg rakk ikke å kvitte meg med kiloene fra den første graviditet­en før jeg ble gravid på ny. Jeg hadde ikke akkurat sixpack som Fotballfru­e dagen etter fødselen, men det er heller ikke et sunnhetste­gn i mine øyne, sier hun.

Tre uker etter fødselen bestemte Farahmand seg for å finne fram treningskl­aerne igjen.

– Jeg hadde ingenting som passet, men nektet å kjøpe nye og fikk låne noe av venninner. Jeg ville inn i de gamle klaerne mine i stedet for å bruke penger på nye, forteller hun.

Det aller viktigste for Farahmand å komme inn i igjen, var bunaden.

Inn i bunaden

– Jeg elsker 17. mai og bunaden min. Jeg sitter i hovedutval­g for oppvekst i bystyret og er derfor så heldig at jeg får gå i barnetoget sammen med skolene i Skien. Målet mitt var å komme inn i bunaden til 17. mai, sier hun.

Farahmand trener på Crossfit-senteret nede på Borgestad og begynte forsiktig tre uker etter at Magnus var født.

– Jeg gikk på mølla, rodde og tok det helt rolig i starten. Det var riktig for meg å komme i gang så tidlig, men er ikke dermed sagt at jeg anbefaler det til andre. Alle må ta det i sitt eget tempo når de er klare for det og har lyst, sier hun.

Farahmand bestemte seg for en ting i tillegg til at hun skulle inn i bunaden: Hun skulle ut på trilletur, hver eneste dag.

– Det kan vaere ensomt å ha mammapermi­sjon. Jeg var vant til at det gikk i ett med både politikk og jobb. For meg ble redningen trilleture­r og å komme seg ut. Etter hvert løp jeg med vogna den ene kilometere­n opp og ned til treningsse­nteret. Jeg gikk på toppturer og var i aktivitet hver dag, sier hun.

Mestring s følelsen kom umiddelbar­t for Fara hm and den dagen hun kunne beveges eg fritt igjen.

– Å komme seg ut på trilletur ga en fantastisk følelse. Jeg bestemte endelig over min egen kropp igjen etter to tøffe runder med svangerska­p. Nå kunne jeg ta vare på meg selv, sier hun.

Farahmand hadde alltid med seg Magnus ned til crossfit-senteret når hun skulle trene.

– Han sov som regel mens jeg trente, eller så var det noen som mer enn gjerne hadde ham på armen. Miljøet der nede er helt unikt. Det er rom for alle, uansett fysisk form og størrelse. Samholdet er fantastisk, sier hun.

Nå er hun tilbake i jobb, mens ektemannen er hjemme med Magnus.

– Mange sier at det å trene blir vanskelige­re når man er tilbake i jobb, men tidsklemma er ingen unnskyldni­ng. Jeg lø-

For meg har aktivitet og trening alltid vaert viktig for min egen psykiske helse. Marjan Farahmand, politiker

 ?? FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN ??
FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN
 ??  ?? HJEMME PÅ BORGESTAD: Marjan Farahmand og sønnen Magnus (10 måneder) hjemme på kjøkkenet på Borgestad. Hunslanket seg 30 kilo på ni måneder. I bakgrunnen er ektemannen Pål Vaage Martinsen.
HJEMME PÅ BORGESTAD: Marjan Farahmand og sønnen Magnus (10 måneder) hjemme på kjøkkenet på Borgestad. Hunslanket seg 30 kilo på ni måneder. I bakgrunnen er ektemannen Pål Vaage Martinsen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? STERK: – Jeg vil vaere sterk, men er ikke opptatt av å vaere tynn, sier Marjan Farahmand.
FOTO: PRIVAT STERK: – Jeg vil vaere sterk, men er ikke opptatt av å vaere tynn, sier Marjan Farahmand.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ TRENING: Magnus var alltid med mamma Marjan Farahmand på trening.
FOTO: PRIVAT PÅ TRENING: Magnus var alltid med mamma Marjan Farahmand på trening.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BUNAD: Et viktig mål for Marjan Farahmand var at bunaden skulle passe til 17. mai. Det gjorde den.
FOTO: PRIVAT BUNAD: Et viktig mål for Marjan Farahmand var at bunaden skulle passe til 17. mai. Det gjorde den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway