Varden

Derfor må alle ha nystrømmål­er

I løpet det neste halvannet året får alle nye strømmåler­e. Ingen kan nekte.

- SKIEN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

30.000 strømmåler­e er allerede skiftet ut. Nå gjenstår det rundt 155.000 i Vestfold og Grenland – området til Skagerak Nett. Når 2018 er omme, skal hele Norge ha gått over til den nye typen strømmåler­e.

– Det er et statlig pålegg som er grunnen til utskifting­en. Det har vaert en lang og grundig prosess i forkant, og alle i Norge får nye AMS-strømmåler­e. Det står får «Avansert måle- og styringssy­stem», men vi kaller dem smartmåler­e, forteller Kjell Løyland, kommunikas­jonsrådgiv­er i Skagerak Energi.

Noen reserverer seg

– Målerne leser av strømmen for oss. En liten radiosende­r inni måleren sender en liten datapakke til Skagerak Nett hver time, opplyser prosjektan­svarlig Michael Rapp.

– Men radiosende­r er det noen som reserverer seg mot?

– Vi har fått inn rundt 100 lege-erklaering­er fra personer som ikke vil ha det og viser til problemer med el-sensitivit­et, svarer Løyland.

– Måleren sender et signal som er fire ganger svakere enn mobilen din. Signalene er langt under tillatte grenseverd­ier, påpeker Rapp.

Hva mer gjør boksen?

De som reserverer seg, får en boks uten sender og må lese av strømmen manuelt.

– De kan likevel ikke unngå at alle naboene deres har den nye strømmåler­en?

– Jeg har fått den nye måleren, og sover godt, svarer Rapp, som heller vil fortelle om de andre egenskapen­e til måleren.

– Den melder om jordfeil og kortslutni­nger. Det gjør det lettere å finne feil i nettet og raskere å reparere dem, sier Rapp.

Blir billigere for sparebevis­ste

Både bedrifter og private får de nye målerne. Over en tiårsperio­de utgjør det en kostnad på 200 kroner i året per målepunkt. Det må dekkes inn via nettleien.

– Blir det billigere eller dyrere nettleie og strømregni­ng?

– Ved å investere i smarte målere kan vi redusere investerin­gene i andre deler av nettet, for eksempel oppgraderi­ng av kabler, svarer Løyland.

– Men det kan bli billigere strømregni­ng for dem som begynner å bruke de muligheten­e som ligger i måleren – til å overvåke eget strømforbr­uk og redusere forbruket når strømmen blir dyrere, tror Rapp. Apparatene måler strøm begge veier. De som har solfangere og vil levere strøm til nettet, vil garantert få lavere strømregni­ng.

 ??  ?? SMARTMÅLER: Michael Rapp og Kjell Løyland med den nye måleren som du snart får installert i hjemmet ditt, om den ikke er på plass allerede. Løyland peker
SMARTMÅLER: Michael Rapp og Kjell Løyland med den nye måleren som du snart får installert i hjemmet ditt, om den ikke er på plass allerede. Løyland peker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway