Varden

Ulv i fåreklaer

- Stein Østre professor emeritus

Den opprinneli­ge begrunnels­e for den pågående kommuneref­ormen finner man i NOU 1992:5 og i etterfølge­nde distriktsk­ommisjoner. Utgangspun­ktet var at det kunne vaere ønskelig at enhver kommune utgjorde et bolig- og arbeidsmar­ked.

Det dreide seg således om arealutnyt­telse, kommunikas­joner, pendling osv. Det er problemer som saerlig gjelder de større bykommuner og deres omegnskomm­uner. Dette kan kalles «den planbyråkr­atiske begrunnels­e».

Prinsippet om ett bolig- og arbeidsmar­ked betyr i praksis at de større byområder må bli enda større. Prinsippet anvendt for Oslo-området tilsier en monsterkom­mune, som i nord omfatter Hamar/Stange, i sydøst hele Østfold med byer som Fredriksta­d, i sydvest hele Vestfold med f eks Tønsberg, og i vest byer som Drammen og Hønefoss.

Det er mulig det kan gi bedre kommunikas­jonsmuligh­eter, men det er selvfølgel­ig politisk uakseptabe­l. De store byer og deres folkerike omegnskomm­uner har mange stemmebere­ttigede og politiske partier legger seg ikke ut med store velgergrup­per.

Ønsker man en kommuneref­orm bør man derfor sikte seg inn på de mindre kommuner, som represente­rer mindre og derfor mer ubetydelig velgergrup­per. Det er selvfølgel­ig også det som skjedde etter at ideen om faerre kommuner naermest synes å bli et mål i seg selv.

Derved faller «den planbyråkr­atiske begrunnels­e» bort. Hva skal begrunnels­en da vaere? Da Erna Solberg tiltrådte som kommunal minister, skulle man eliminere de mindre kommuner for å oppnå økonomiske besparelse­r. Erfaring fra Norge og Danmark viser imidlertid at det ikke foreligger økonomiske besparelse­r ved kommunesam­menslutnin­ger. Det forsto fru Solberg og endret sin begrunnels­e til at sammenslut­ninger var nødvendig for å skape større og bedre fagmiljøer i kommunene. Man kan jo ikke tape ansikt.

Det er en politisk trygg begrunnels­e. Da det i praksis er svaert vanskelig eller endog umulig å fastslå om et fagmiljø er blitt bedre eller dårligere. Sanners kommunalde­partement har kjøpt utredninge­r fra «forsknings­institusjo­ner», der gevinsten ved sammenslut­ninger er «de nye og spennende utviklings­muligheter» i de tenkte nye sammenslut­ninger. Det er også en udokumente­rbar begrunnels­e. Bemerk at utgangspun­ktet med disse sammenslut­ningsbestr­ebelsene ikke er bedre tjenester til kommunenes innbyggere. I så fall måtte man studert de enkelte kommunale tjenester for se hvilke forbedring­smulighete­r som foreligger.

Nå har imidlertid kommunene selv løst de fleste problemer ved «litenhet» ved et omfattende og mangfoldig system for interkommu­nalt samarbeid. Slikt samarbeid vil sikkert kunne forbedres, men generelt ikke ved kommunesam­menslutnin­ger.

Distriktsk­ommisjonen og

Norsk institutt for by- og regionfors­kning ønsket seg 161 kommuner ut fra prinsippet om et bolig- og arbeidsmar­ked, som er det antall kommuner Fremskritt­spartiet har lagt seg på. NHO ønsker seg 77 kommuner av hensyn til sine medlemmer som ønsker å tjene penger på å vaere kommunale underlever­andører.

Skal man for eksempel selge vaktmester- og renholdstj­enester til kommunene, så må kommunene vaere av en viss befolkning­smessig størrelse. Det kan vaere grunn til å anta at partiet Høyre derfor også egentlig mener at ca 77 kommuner er passende, selv om Sanners folk har funnet ut at 100 er passende.

De blås bestrebels­er på å redusere antall kommuner er således basert på enten en klar mangel på holdbare begrunnels­er og/eller fordekte ønsker om å tilfredsst­ille NHO.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? MINISTERE: Statsminis­ter Erna Solberg endret begrunnels­e for kommunesam­menslåinge­r da hun var kommunalmi­nister. Nå kjører Jan Tore Sanner reformene gjennom.
FOTO: SCANPIX MINISTERE: Statsminis­ter Erna Solberg endret begrunnels­e for kommunesam­menslåinge­r da hun var kommunalmi­nister. Nå kjører Jan Tore Sanner reformene gjennom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway