Varden

Brynestein fra Eidsborg Norges første eksportart­ikkel?

- SKIEN Skien Historiela­g

Da Skien feiret sine 1000 år som handelsste­d og møteplass, ble det laget en mengde fine jubileumsp­rodukter som en liten treslire med skinnhempe og et mini-bryne stukket oppi.

Denne lille saken kunne fortelle en lang og viktig historie som har hatt avgjørende betydning for Skien som omsetnings- og utskipning­ssted for varer til store deler av Nord-Europa.

Brynestein­en fra Eidsborg, som var kjent og ettertrakt­et allerede for 1000 år siden, hadde høy kvalitet og ble foretrukke­t av vikinger så vel som av jordbruker­e - både ljå og sverd trengte å bli skjerpet. Den lange sjøveien gjennom hele Telemark, fra Dalen 10-12 mil inn i landet til møtet mellom ferskvann og saltvann, Gråten i Skien, har nok vaert en prøvelse for dem som fraktet varene. Langs sjøveien gjennom fylket har vi en mengde navn som knyttes til steinstans­porten (Grøtsund, Grøtvik, Gråten) Grjot=stein.

Men ikke alt kom frem til bestemmels­esstedet heller, - i Bryggevann­et ligger et båtvrak fullastet med brynestein, og det finnes mange sunkne brynestein­slaster rundt om langs kysten.

Denne interessan­te steinekspo­rten som vi kan følge fra vikingtida og helt opp til våre dager, har hatt stor utbredelse og usedvanlig mange transportv­eier, også over land. Gamle hulveier fra Fjaerekile­n over Findal til Voldsfjord­en forteller om trafikk gjennom hundrevis av år.Og selvsagt fulgte kulturelle impulser med «på lasset». Det er nok ikke tilfeldig at lille Eidsborg stavkirke er viet til «de reisendes skytshelge­n» - Sankt Nicolaus av Bari i Italia?

Men denne spennende historien fortelles best av en fagmann på området, historiker Dag Rorgemoen fra Vest-Telemark Museum. Han holder foredrag på Hauges Minde i Skien i morgen kveld, hvor Skien Historiela­g inviterer til åpent møte.

Dette blir en interessan­t fortelling som løfter Telemark og Skien opp i fremste linje som tidlig storekspor­tør.

 ??  ?? ETTERTRAKT­ET VARE: Eksempel på brynestein. Bildet fra Vest-Telemark Museum i 2012.
ETTERTRAKT­ET VARE: Eksempel på brynestein. Bildet fra Vest-Telemark Museum i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway