Varden

Gir meir hjelp heime

Pasientar som treng rehabilite­ring i øvre delar av Telemark får framover meir hjelp i naerområde­t sitt.

- VINJE Halvor Ulvenes halvor.ulvenes@varden.no

Dette er resultatet av eit tettare samarbeid mellom Sykehuset Telemark og Vinje kommune. Regjeringa slo fast i fjor haust at det er eit viktig mål at pasientar skal få mest mogleg hjelp i eigen heim. For å få til dette, er godt samarbeid mellom kommunar og spesialist­helse t ene sta viktig.

Sykehuset Telemark har fire senger for igangsett rehabilite­ring - og i Telemark er det få private aktørar som tilbyr døgbasert rehabilite­ring. Derfor er innsatsen til kommunen i samarbeid med spesialist­helse t ene sta viktig for å få god rehabilite­ring, ifølgje Sykehuset Telemark.

Ut til heimane

Ei av gruppene som det blir satsa på framover, og som kan få meir oppfølging i heimkommun­en, er pasientar med samansette behov etter slag eller andre alvorlege sjukdommar/ skader.

– Etter at rehabilite­ringa er ferdig på sjukehuset, blir den vidareført i heimkommun­en. Der blir det sikra god oppfølging ved at helseperso­nell frå sjukehuset kan dra ut til heimane. Dette er ei ambulanset­eneste, seier seksjonsle­iar Caroline Torskog ved Poliklinik­k for fysikalsk medisin og arbeidsret­tet rehabilite­ring. På dette viset er sjukehuset og kommunen sa man om det gode rehabilite­rings forløpet. Bakgrunnen­e r blant anna dei lange avstandane som det er frå Vinje og Tokke ned til sjukehuset i Grenland. Gjennom videokonfe­ransar, eller telemedisi­n, kan lokalt helseperso­nell også konferere med ekspertar innanfor ulike fagfelt på sjukehuset. Videokonfe­ransar kan vidare gjennomfør­ast med pårørande, for at dei skal sleppe bilturar på 25-30 mil.

Tilbake i arbeid

Arbeidsret­ta rehabilite­ring (ARR) er eit anna tilbod som no blir meir desentrali­sert. Det har vore i drift i fem år, og her jobbar fagfolk – i tett samarbeid med Nav – kontinuerl­eg for å vidareutvi­kle samarbeide­t med lokale aktørar og tiltak i kommunane. Målet er å auke deltakinga i arbeidsliv­et, og aktuelle grupper er personar med til dømes muskel- og skjelettpl­ager, eller personar med lettare psykiske plager.

– ARR er eit dagbasert tilbod med lokaliseri­ng i Porsgrunn. Reisevegen er lang for dei som bur øvst i fylket. Me gjorde avtale med Tinn kommune i fjor, og no utvidar sjukehuset det til Tokke og Vinje. Teamet skal ha dagtilbod på helsehuset i Åmot etter behov. Det består av lege, psykolog, fysioterap­eut og arbeidskon­sulent frå Nav. Målet er at pasientane skal oppleve ei forbetring av funksjonsn­ivået, for å ta vare på arbeidsevn­e, seier Caroline Torskog.

 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? KLARE: Liv Berit Versto (f.v.), Sigrid Sandok Ringhus, Marit Lindestad Holte, Liv Bjåen og Elisabet Haagensen er klare til å hjelpe pasientar i heimbygda.
FOTO: HALVOR ULVENES KLARE: Liv Berit Versto (f.v.), Sigrid Sandok Ringhus, Marit Lindestad Holte, Liv Bjåen og Elisabet Haagensen er klare til å hjelpe pasientar i heimbygda.
 ?? PRIVAT FOTO ?? SEKSJONSLE­IAR: Fysioterap­eut Caroline Torskog er seksjonsle­iar ved Sykehuset Telemark.
PRIVAT FOTO SEKSJONSLE­IAR: Fysioterap­eut Caroline Torskog er seksjonsle­iar ved Sykehuset Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway